A-
A+

Så ofta bedömer läkare fel dödsorsak

Arkivbild.
InrikesNews55

Många svenskar dör i något helt annat än vad den behandlande läkaren skriver i intyget. Det visar en sammanställning som omfattar 200 obduktioner vilka sedan jämförts med Socialstyrelsens statistik, rapporterar Sydsvenskan.

Rikard Jansson

Annons

Annons

Annons

Annons

Studien visar att patologerna, i detta fallet i Lund, gjort helt andra bedömningar än vad läkaren gjort. Enligt professorn och överläkaren Elisabet Englund visar detta vikten av att obducera i större utsträckning än vad man gör idag. De flesta svenskar som avlider obduceras inte.

Enligt den officiella statistiken har åtta procent av patienterna dött av hjärtinfarkt. Bland de obducerade i Skåne var den andelen mångdubbelt högre. Samtidigt hade läkarna angett tumörer som dödsorsak i 26 procent av fallen. Enligt obducenterna var den siffran 4 procent. Enligt Englund är det inte själva tumören som dödar patienten utan något annat.

“Det är stor skillnad på vad man tror och vad man vet. Och det är genom obduktionen vi får veta”, säger Elisabet Englund till tidningen.

Givet att det råder pandemi anser hon att det är extra viktigt att man får reda på den verkliga dödsorsaken.

“Att ge meningsfull återkoppling till både närstående och sjukvårdssystemet är en central uppgift för obduktionspatologin”, säger hon till Sydsvenskan.

Annons

Annons

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?