A-
A+

Så ska en global pensionskollaps undvikas

STOCKHOLM 20180126
PensionNews55

Detta måste Sverige och andra länder göra för att fylla hålet i det globala pensionssystemet, enligt en färsk rapport signerad av flera tunga namn, rapporterar Dagens Industri.

News55

Annons

Annons

Det är Group of Thirty där flera seniora ekonomer, däribland tidigare centralbankschefer ingår som lämnat den dramatiska rapporten.

Flera faktorer påverkar situationen negativt, däribland låga födelsetal, äldreboomen, bristfälliga pensionssystemen och rekordlåga räntor, återger affärstidningen.

Globalt handlar det om ett underskott på ofattbara 16 000 miljarder dollar om några årtionden.

Viktigaste faktorn är den demografiska då livslängden ökat snabbt samtidigt som födelsetalen i flera länder fallit kraftigt.

Enligt Lord Adair Turner som är en av de som står bakom rapporten så krävs det att länderna gradvis höjer sin pensionsålder. Detta gradvis i takt så att proportionen mellan yrkesverksamma år och antalet år som pensionär bibehålls.

I inledningen nämndes att låga räntor är en nackdel. Hur då? Jo, genom att pensionsjättarna får svårt att få avkastning med dagens lågräntemiljö. En annan faktor inom samma kategori som påverkar negativt är att den framtida pensionsskulden räknas ut med hjälp av diskonteringsräntor. När den sänks stiger skulden, något som får som konsekvens att pensionsbolagen tvingas köpa mer räntepapper och minska exponeringen mot aktiemarknaden.

 

Läs hela artikeln här. (kräver inloggning/prenumeration på DI)

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!