Så ska fler äldre våga fatta pennan

STOCKHOLM 20130410
Arbetsmarknad, Inrikes, Litteratur, MänniskorNews55

En samtalsserie om skrivande ska stärka de äldres självförtroende när det kommer till skrivande och locka fler till att ge ut sina memoarer, något P4 Kristianstad har uppmärksammat. – Vi tror att många äldre verkligen vill fatta pennan och skriva om sitt liv, säger Monika Olin Wikman, som själv debuterade som författare vid 75 års ålder, till P4 Kristianstad.

Linnéa Wallin

Annons

Annons

Monika Olin Wikman vill att de äldres röster ska höras i samhället och har därför tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan dragit igång en samtalsserie om skrivande för äldre, det rapporterar P4 Kristianstad.

Vi tror att många äldre verkligen vill fatta pennan och vill skriva helt enkelt, och berätta om sitt liv och själv försöka förstå sitt liv lite bättre, säger Monika i P4 Kristianstad.

På det allra första mötet i Simrishamns bibliotek var uppslutningen stor. Drygt trettio personer kom och allt eftersom fick fler stolar bäras fram för att alla skulle få plats att sitta.

Amy Ekelund, en av deltagarna, berättar att hon har skrivit länge men att hennes texter blivit liggande i byrålådan, något hon nu hoppas kunna ändra på, även om ett visst tvivel om att hålla måttet gnager inom henne.

– Så det kanske är därför man inte vågar ta steget, säger Amy Ekelund till P4 Kristianstad.

      LÄS MER: Så satsar regeringen på Sveriges regering på Sveriges äldre

Sällskap av andra författare

Författarna Karin Eberhart, Clara Westman och Dag Lundberg gör Monika Olin Wikman sällskap under samtalet. De berättar om sina egna erfarenheter och farhågor, men också om det underbara med att skriva.

– Och tipsen är väl att: skriv, prata gärna med varandra, testa olika metoder, så vi planerar att ha en fortsatt samtalsserie helt enkelt.

Men många kanske känner sig osäkra på vilka som skulle vilja läsa om just deras liv?

– Det är precis det vi ska vända på, det är precis tvärtom, och den där Jantelagen måste vi göra upp med. Men det är klart att alla författare, oavsett ålder, har en tvekan, tvivel på sin förmåga, det kommer vi också att ha – men om vi gör någonting så här ihop blir det lättare att överbrygga detta, säger Monika Olin Wikman.

– Det största hindret för att bli författare, det är att man inte skriver, avslutar hon till P4 Kristianstad.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons