Så skyddar du dig mot inbrott i jul

STOCKHOLM 20171103
Bostad, Brott, lag och straff, Hem, Inrikes, SamhälleNews55

Vintermörkret är här för att stanna och några som gillar mörkret extra mycket är inbrottstjuvar. Under vinterhalvåret ökar inbrotten i landet avsevärt. Här är tips på hur du bäst skyddar dig och ditt boende i vinter.

Linnéa Wallin

Annons

Annons

Det är inte bara polisen som kan vidta åtgärder mot att minska inbrotten i landet, man kan även göra mycket på egen hand för att skydda sig i jul, det skriver polisen på sin hemsida.

Om du exempelvis ska resa bort, börja med att berätta det för dina närmaste grannar så att de kan hålla ett extra öga på ditt boende. Be även någon att ta in din post. Detta för att inte brevlådan ska bli överfull och sända ut signaler till tjuven om att ingen är hemma.

      LÄS MER: Rånare band fast och hotade äldre kvinna

Var försiktig på sociala medier

Ett annat bra sätt att lura tjuven på är att installera timer på några olika lampor i hemmet som tänds och släcks vid olika tillfällen, också detta för att det ska se ut som att någon rör sig i hemmet. Om du har hemtelefon är det viktigt att inte tala in på telefonsvararen att du är bortrest, det är som att berätta för tjuven att det är fritt fram. Använder du dig av sociala medier gäller samma regel där, skriv inte att du är bortrest, har du otur kan den informationen hamna i fel händer.

      LÄS MER: Kvinna på äldreboende fick besök av inbrottstjuvar

Viktigt att tänka på för villaägare

Om du bor i villa eller radhus är det viktigt att be någon skotta snö och göra fotspår kring huset, slänga sopor i din soptunna emellanåt. Om möjlighet finns är det även bra om någon kan parkera sin bil på din uppfart, det ger ett intryck av att huset är bebott och skrämmer i bästa fall iväg inbrottstjuven.

Se även över om grannsamverkan råder i ditt bostadsområde. Grannsamverkan går ut på att de boende i ett område håller extra uppsikt över sina grannars bostäder och är uppmärksamma på vilka som rör sig i bostadsområdet. Forskning visar att grannsamverkan är ett effektivt sätt att hålla tjuvarna borta och får bostadsinbrotten att minska, skriver polisen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons