A-
A+

Så slår coronan sönder din pension

PrivatekonomiNews55

Pandemin ger kraftigt sänkta pensioner i framtiden, enligt en ny rapport från Skandia. Pensionsekonom Mattias Munter berättar också hur du som pensionär påverkas.

Rikard Jansson

Annons

Annons

Samtliga yrkesgrupper och åldrar påverkas betydande av corona. Det framgår av en ny rapport från Skandia som News55 har tagit del av.

I exemplen som ges sänks lönen för så väl 70- som 80- och 90-talister med mellan 2150 – 7250 kronor per månad. (Se exempel sist i artikeln.)

De stora skillnaderna i exemplen beror på olika åldrar men också hur utdragen pandemin blir. Vid en kortare coronakris kan man kompensera genom att arbeta ett år extra med 75 procent arbetstid. I ett scenario med längre coronakris där det blir en gradvis återhämtning kan man kompensera genom att arbeta två år extra med 75 procent arbetstid, enligt rapporten.

“Kan tvinga fram längre arbetsliv för vissa”

– Får vi ett utdraget scenario så ökar risken för att man behöver förlänga sitt yrkesliv av rent ekonomiska skäl. För en del kan det vara det som tvingar fram ett längre arbetsliv. Men är man mitt i karriären så har man möjlighet att spara mer, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Vad är rådet för den som har en bit kvar till pensionen?

– Att säkerställa att man för det första har tjänstepension men också att spara på egen hand. Ju mer man har tänkt på det, desto större möjligheter har man att vara flexibel när man kan gå i pension.

Ser ljusare ut nu än i början av krisen

Det ser bättre ut för de som redan har pension då nuvarande pensioner inte påverkas så mycket. Mattias Munter berättar att det i inledningen av coronakrisen såg ut som att inkomstpensionen skulle sänkas redan nästa år, men att det nu är revideras så att de allmänna pensionerna snarare kommer att höjas.

– Dessutom ser vi sänkt skatt och även bidrag till pensionärer. Sedan har börserna återhämtat sig snabbt så att premiepensionerna och tjänstepensionerna inte påverkas så mycket.

– När det gäller inkomstpensionen så är det 2021-2022 som man möjligtvis kan se en svagare utveckling.

Oavsett om du har pension eller inte:

– Ha fokus på det som du kan påverka. Det är den del som är kopplat till börsen, dina egna fondval, avslutar Mattias Munter.

Till sist, några exempel på hur pensionen väntas sjunka:

70-talist och grundskollärare, 2600 kronor lägre med snabb återhämtning från coronakrisen och 3750 kronor med en gradvis återhämtning från krisen.

80-talist och civilingenjör, 5000 kronor lägre med snabb återhämtning från coronakrisen och 7250 kronor med en gradvis återhämtning från krisen.

90-talist och intensivvårdssjuksköterska, 2250 kronor lägre med snabb återhämtning från coronakrisen och 3800 kronor med en gradvis återhämtning från krisen.

Fotnot: Syftet med Skandias rapport är att fler ska förstå de faktorer som påverkar pensionen och hur känslig den är för den ekonomiska utvecklingen i landet och hur kapitalmarknaden utvecklar sig, men också för att förstå hur man ska agera för att påverka sin pension.

Läs hela rapporten här.

Missa inte: Onsdag klockan 14.30 diskuterar Skandias pensionsekonom Mattias Munter och News55:s krönikör Jan Scherman pensionen på Skandia Live på temat ”Så påverkar coronakrisen din pension”. News55 informerar om länk kort innan sändningen börjar.

Annons

Annons

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.