Så tystades nyckelforskare på corona i Kina

Senaste NyttNews55

En av Kinas främsta coronaforskare tog fram avgörande uppgifter för vaccin och tester, men tystades av kinesiska myndigheter skriver Expressen.

Petra Lundgren

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Shi Zhengli arbetar på smittskyddsinstitutet i Wuhan och har arbetat länge med virus från fladdermöss. När personer fick lunginflammation, som var svår att förklara, i slutet av förra året fick hon i uppgift att spåra det nya coronaviruset utifrån prover.

Expressen, som baserar artikeln på uppgifter från Daily Mail, skriver att hon på tre dagar hade hittat den genetiska sammansättningen av viruset. Det behövs för att kunna göra tester och ta fram vaccin. Hon tystades dock ner av kinesiska myndigheter.

Smittskyddsinstitutets chef ska enligt artikeln ha skrivit ett mejl till dem som gjort studien och beordrat dem att inte gå ut med några uppgifter om det nya viruset. Det skulle enligt chefen orsaka “allmän panik”. I stället fick människor veta att att de inte kunde sprida viruset till varandra och att det inte hade rapporterats några nya smittade fall på en vecka.

 

Petra Lundgren
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons