News55

Så varnar Stöldskyddsföreningen äldre för bedragare

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 18 jan. 2021

Stöldskyddsföreningen vill uppmärksamma äldre personer på bedragare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan några veckor tillbaka har kundservice på Stöldskyddsföreningen, SSF, fått två-tre samtal varje vardag från äldre eller deras anhöriga som berättar att ett företag ringt, utgett sig att vara från SSF och erbjudit ett Trygghetspaket.

— Det är ofta befintliga kunder till oss, de som har abonnemang på en stöldskyddsbricka, och ofta är det äldre människor över 70 år, säger Susanne Andersson, chef för privattjänster.

I ett utskick som gjordes till SSF:s kunder nyligen framgår det att telefonförsäljaren är mycket påstridig och lockar med en brandfilt som snabbhetspremie. Under samtalets gång skickas ett sms som måste besvaras inom fem minuter för att avtalet ska gälla. Det har gjort att den som fått samtalet känt sig tvingad att skriva på.

Stöldskyddsföreningen har inget så kallat Trygghetspaket och arbetar inte med telefonförsäljning.

— Vi ringer aldrig upp folk för att försöka få dem att köpa varor. Den försäljning vi gör, gör vi genom reklamutskick och sociala medier, säger Per Klingvall, rådgivningschef.

Ett tips är att lägga på luren, om man känner sig tvingad att köpa något. Men vad kan man göra om man blivit lurad?

— Eftersom det är ett distansköp har du ångerrätt på 14 dagar, ta kontakt med företaget för att häva köpet. Skulle de inte häva köpet kan du alltid bestrida fakturan och det behöver du göra per mejl. Man kan också ta kontakt med konsumentvägledaren i sin kommun, det är viktigt att veta att man kan vända sig dit om man känner sig lurad på ett köp.

Hur ser ni på att bedragare utger sig för att vara från Stöldskyddsföreningen?

ANNONS

— Vi uppfattar det som ett bedrägligt beteendet. Vi går inte ut med vilket företag det handlar om, men företaget har gjort samma sak tidigare och då informerade vi bland annat Konsumentverket. Jag vet att de anmälde företaget till Patent- och marknadsdomstolen. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS