Så vill Annika Strandhäll (S) stärka pensionärernas ekonomi

Ekonomi, finans och affärer, Inrikes, Pension, PolitikNews55

Drygt 20 år har passerat sedan det nuvarande pensionssystemet togs i bruk. Därför är det hög tid för pensionsgruppen att göra en stor översyn, det berättar socialminister Annika Strandhäll (S) i Dagens Nyheter. – Om vi inte gör något blir det ohållbart, säger Annika Strandhäll.

Siri Hill

Annons

Annons

Under årens lopp har mindre justeringar av vårt nuvarande pensionssystem genomförts. Däremot saknas fortfarande en grundläggande översyn av det system vi har i dag. Detta är något som pensionsgruppen nu tar itu med i form av en utredning, rapporterar Dagens Nyheter.

En bakomliggande anledning till att utredningen nu är igång är att ta fram konkreta förslag som ska stärka Sveriges pensionärers ekonomi. Bland annat ser man nu över grundskyddet för att ta fram lösningar för de som inte har tjänat in väldigt låg pension eller ingen alls, berättar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

      LÄS MER: Många pensionärer går miste om tusenlappar varje månad

Många äldre har fått det sämre

– Vi ser över hela grundskyddet. Det finns cirka 200 000 pensionärer som har det alltför dåligt och har fått det sämre, säger Annika Strandhäll till DN.

– Om vi inte gör något blir det ohållbart, säger hon.

Det finns många anledningar till att pensionerna inte uppfyller de krav och förväntningar som Sveriges pensionärer har, skriver DN. Bland annat är skatten högre på pension än på lön till följd av jobbskatteavdraget. Vi lever också allt längre i dag än vad man trodde när pensionssystemet infördes för 20 år sedan, vilket gör att pensionerna också måste räcka längre och det innebär mindre pension varje månad.

      LÄS MER: Åkesson och Strandhäll i hätsk diskussion om pensionerna

Att stärka grundskyddet räcker därför inte, tycker Annika Strandhäll.

– Arbete måste alltid löna sig. I dag kan det skilja 400 kronor i månaden mellan en pensionär som jobbat och en som inte jobbat, säger Annika Strandhäll.

Utredningen ska vara klar i februari 2018.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons