Sex enkla vanor som ökar din chans att bli 90 år

STOCKHOLM 2013-06-21
Forskning, Hälsa, MänniskorNews55

En studie genomförd av University of California har fokuserat på vad som gör att man överlever sin nittioårsdag. Forskarteamet har hittat ett antal faktorer som ökar chansen att bli riktigt gammal, bland annat rekommenderas några extrakilon och att ta kontakt med främlingar.

News55

Annons

Annons

Vi svenskar blir allt äldre – 2015 hade landets kvinnor en medellivslängd på 84 år och män levde i genomsnitt till 80,7 års ålder. På världsrankingen hamnar vi dock på en niondeplats med Japan i topp följt av Schweiz, Singapore, Australien, Spanien, Island, Italien och Israel.

Inom forskarvärlden har man sedan länge försökt ta fram de faktorer som leder till ett riktigt långt liv och nyligen har en studie genomförts av University of California där man fokuserat på de som överlevt sin nittioårsdag, det skriver Allas.

Under ledning av neurologforskaren Claudia Kawas har man sedan 2003 analyserat 1 700 nittioplussares livsföring för att få fram ledtrådar till vad som kan bidra till att man lever till över 90 års ålder. Genom det här arbetet har forskarna hittat fem faktorer som deltagarna i studien haft gemensamt:

Daglig motion

Studien visade att de som dagligen ägnade mellan 15 och 45 minuter åt någon form av träning löpte 11 procent mindre risk att dö i förtid.

Dagligt kaffepimplande

Vill du minska risken för en för tidig död med 10 procent ska du enligt University of Californias forskningsresultat dricka två koppar kaffe om dagen.

Ägna dig åt en hobby

Många av de nittioplussare som ingick i studien lade minst två timmar varje dag åt någon form av hobby och detta ska enligt forskarna minska risken för förtidsdöd med hela 21 procent.

      LÄS MER: Åldrandeexpert: ”Vi kommer aldrig bli äldre än 115 år”

Drick gärna – men med måtta

De nittioplussare som svepte två glas vin eller öl varje dag löpte 18 procent mindre risk att dö i förtid. Däremot hade Claudia Kawas forskningsteam ingen förklaring till hur detta kom sig…

Några extrakilon

Tre procent mindre risk att dö i förtid löpte de medverkande i forskarstudien som bar på ett par extra kilon utan att egentligen räknas som överviktiga.

Ut och umgås

Studien visade även att många nittioplussare hade för vana att lämna sin bostad och prata med främlingar. ”Bättre för hälsan än att sitta hemma och lösa korsord eller sudoku”, säger neurologforskaren Claudia Kawas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons