A-
A+

Skrällen: Här är svenska stjärnorna som lämnar landslaget

SportNews55

Två av Sveriges största skidstjärnor, Frida Karlsson och Maja Dahlqvist, har valt att lämna landslaget. – Vi hade önskat lite mer flexibilitet, säger duon till TT.

TT

Annons

Frida Karlsson och Maja Dahlqvist har valt att lämna skidlandslaget för en egen satsning mot VM. Arkivbild.

Efter att Linn Svahn, 22, valt att hoppa av längdlandslaget i skidor har ytterligare två stjärnor gått samma väg.

Vi försökte kompromissa ända in i det sista men deras hållning var att man var tvungen att vara med på alla läger för att få vara med, de ville verkligen inte tumma på det, säger Maja Dahlqvist.

På tisdagen ska det svenska laget samlas i Falun för försäsongsträning inför kommande VM. Då kommer Frida Karlsson, 22, och Maja Dahlqvist, 28, inte finnas på plats, utan de har valt att genomföra en egen satsning.

Jag har en vardag på hemmaplan som funkar så bra där jag kan få kontinuitet med mitt team. Dag ut och dag in har jag tränare med mig och det ger mig mer, säger Frida Karlsson.

“Med på alla läger”

Längdchefen Lars Öberg pekar på att landslagets framgångskoncept är just att landslaget är intakt under alla försäsongssamlingar.

Det stora verkliga kittet i det konceptet är att man är med på alla läger och sporrar varandra, gör varandra bättre och faktiskt också vill vara med på lägren. Det var egentligen där det strandade. Vi kunde inte gå dem till mötes i den delen, att ha dem utanför den väsentligaste delen av ett landslag, att man är med på samlingar och läger.

Frida Karlsson berättar att beslutet inte grundar sig i någon form av missnöje mot varken ledningen eller tränarna.

Det finns inget vi och dem, det finns helt enkelt olika vägar till framgång. När VM kommer så ska jag försöka åka hem medaljer i den svenska landslagsdressen.

Lars Öberg stänger heller inga dörrar i framtiden och säger att han respekterar stjärnduons beslut.

Vi får ha full respekt, de har andra åsikter och tankar om det här. Man kan inte tvinga varandra till en lösning som inte båda parterna är bekväma med.

Oense om avtal

Aftonbladet har tidigare rapporterat om att svenska längdstjärnor, såväl manliga som kvinnliga, vägrat skriva på det avtal som Svenska skidförbundet presenterat.

TT: Hur hade det optimala avtalet sett ut för dig?

Mycket färre läger där jag kan få jobba med mitt team, säger Frida Karlsson.

TT: Fanns inga ekonomiska anledningar?

Jag och Maja var villiga att gå ner till absolut noll i ersättning för att få vara mer på hemmaplan.

Att få träna mer på hemmaplan är något som båda två menar är grunden till beslutet.

Jag är 28 år och har varit med landslaget länge, man vill jobba tajtare med sitt team och få färre resdagar, jag hade önskat lite mer flexibilitet i framför allt lägerplaneringen, säger Maja Dahlqvist.

Båda två kommer nu att genomföra en egen satsning mot VM i slovenska Planica 2023. Maja Dahlqvist utesluter däremot inte att Frida Karlsson och den första att bryta sig loss från landslaget, Linn Svahn, tränar tillsammans framöver.

Vi är ju kompisar och har tränat ihop sedan länge så det kan vi säkert komma att göra.

Sebastian Wognsen / TT

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.