Solveig Zander (C): Äldrefrågorna får inte bara handla om pengar

Solveig Zander (C).
Inrikes, Pension, Politik, Privatekonomi, Samhälle, Sjukvård, Vård och omsorgNews55

Riksdagsledamoten Solveig Zander (C) vill höja pensionerna för de äldre som har det sämst ekonomiskt. Under tisdagens utfrågning på Äldreforum under Almedalsveckan låg fokus på äldres behov av trygghet. – Hur känner sig äldre trygga, var ska de bo, var kan de få stöd, hjälp och omsorg? Den typen av frågor försvinner ibland eftersom vi bara pratar pengar, säger Solveig Zander till News55.

Siri Hill

Annons

Annons

Centerpartiets Solveig Zander anlände till Almedalsveckan i syfte att delta i debatten om Sveriges viktigaste äldrefrågor, något som märktes när hon på tisdagen frågades ut av News55:s medgrundare Artur Ringart under en regnig halvtimme på Äldreforum i Almedalen.

– För mig är frågorna om hur vi förändrar pensionssystemet oerhört viktiga. Vi vill både höja pensionsåldern, trygga vårt premiepensionssystem och inte minst se till att de som har de lägsta pensionerna kan få högre, säger Solveig Zander till News55.

      LÄS MER: Mats Persson (L): ”Höj pensionerna för de som har det svåraste ekonomiskt”

Solveig Zander är en av de politiker som sitter med i Pensionsgruppen där framtiden för Sveriges äldre diskuteras och tar form. Och många viljor kräver både uthållighet och vad som stundtals kan kännas som ett evinnerligt kompromissande.

– Vi har flera konkreta förslag som vi just nu jobbar med att utveckla i Pensionsgruppen. När det kommer till premiepensionssystemet har vi till exempel förslag på hur vi ska säkra de fonder som finns på fondtorget. När det gäller frågan om hur vi ska kunna jobba längre har vi också förslag på hur vi kan göra, men allting måste ju mejslas ut och planeras i detalj.

Och Pensionsgruppens arbete har kritiserats från flera håll. Bland annat har företrädarna för Sveriges tre största pensionärsförbund, SPF Seniorerna, SKPF Pensionärerna och PRO, haft åsikter om att arbetsgruppen är alldeles för sluten. Detta är något som Solveig Zander känner igen sig i.

      LÄS MER: Här är pensionärsförbundens viktigaste frågor

Pensionsgruppen alltför introverta

– Vi har blivit anklagade för att vara väldigt introverta och att vi inte har delat med oss eller yppat vad vi har sagt och gjort. Jag tycker att vi har blivit bättre på det och ju mer vi pratar offentligt om vad vi gör i Pensionsgruppen, desto mer trygga kanske pensionärsorganisationerna känner sig i att de kan vara med och påverka.

Samtidigt tycker Solveig Zander att Pensionsgruppen och pensionärsorganisationerna har ett gemensamt ansvar för parternas samarbete och relation. Inte minst när det kommer till att sätta ramarna för debatten.

– Vi behöver prata mer om äldres behov: Hur känner de sig trygga, var ska de bo, var kan de få stöd, hjälp och omsorg? Det är frågor som ibland försvinner för att vi bara diskuterar pengar. Och det kan jag i ärlighetens namn undra över. Den vård och omsorg vi får ifrån det offentliga är ju precis lika viktig som de kronor och ören som vi ska hantera själva. Men det kan bero på att pensionsorganisationerna inte heller lyfter frågor om äldres behov utan mest pratar om ekonomi, säger Solveig Zander.

      LÄS MER: Panelen: Kontanthanteringen är en fråga om valfrihet

”Representationen av äldre i beslutsfattande församlingar måste öka”

SKPF Pensionärerna, SPF Seniorerna och PRO engagerar drygt hälften av Sveriges pensionärer, men trots det känner många äldre att de inte delaktiga i samhällsdebatten.

Solveig Zander har flera idéer på hur man kan inkludera äldre i samhällsbygget.

– Jag är övertygad om att frivilligverksamheten i kommunerna möjliggör för äldre att göra väldigt viktiga insatser, men man också se till att äldre är delaktiga i politiska församlingar. Representationen av äldre i beslutsfattande församlingar måste öka för deras kunskaper och erfarenheter är så otroligt viktiga att ta del av.

– Centerpartiet har startat ett seniornätverk med ambassadörer som reser runt i landet och ser till att få med seniorer på våra listor. De har tagit fram många kompetenta namn så det kommer att bli svårt att undgå att få in äldre på valbar plats på våra listor. Det är jag övertygad om, avslutar Solveig Zander.

Följ med i vad som händer under Almedalsveckan på Äldreforum.se

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons