Sten Ljunggren: ”Man får vara glad att man blivit så gammal som man blivit”

STOCKHOLM 2013-09-30
Film, Inrikes, Människor, Mänskligt, Pension, TeaterNews55

Nästa år fyller skådespelaren Sten Ljunggren 80 år. Några planer på att luta sig tillbaka och gå i pension har han inte, även om han erkänner att minnet inte är vad en gång var, det skriver pensionärsorganisationen SKPF Pensionärernas tidning "här&nu".

Linnéa Wallin

Annons

Annons

Skådespelaren Sten Ljunggren är kanske mest känd för sina roller i ”Jönssonligan får guldfeber”, den omåttligt populära tv-serien ”Pistvakt” och för sin roll som läkaren Axel Holtman i ”Skärgårdsdoktorn”.

Nästa år fyller Sten 80 år, men trots den ansenliga åldern är hans almanacka fylld med uppdrag. Härnäst står ”Vintermusik” av Lars Norén på agendan som har premiär i början av december, det skriver här&nu.

– Det kräver koncentration och exakthet. Det är ett mödosamt repetitionsarbete och pjäsen är skriven så att man måste vara med hela tiden, säger Sten Ljunggren.

Även om Sten arbetar mer än gärna är det inte lika enkelt att lära sig replikerna längre. För här&nu berättar han att han inte riktigt känner sig hemma med sin rollfigur ännu.

– Men det är aldrig enahanda som jag kan tänka mig att vissa arbeten är. Det är lustfullt och roligt, men det gäller att hitta den exakthet som krävs. Att hitta den människa som kan existera på scenen som en riktig, blodfylld person – som har en botten.

      LÄS MER: Peter Harryson: ”Det är inte så dumt att vara pensionär”

”Vill inte sluta om han inte måste”

Sten kan inte riktigt förklara vad det är som får honom att fortsätta med skådespeleriet men menar att det är en tillvaro man inte vill avsluta om man inte måste.

– Jag har haft en stor del av mitt liv i teatern. Och det är inget man blir trött på. Det är ett yrke som man hela tiden måste vara levande i, säger Sten till här&nu.

Anledningen till att han en gång blev skådespelare var att Sten kände sig ensam och låst i sig själv, något han förklarar att teatern rådde bot på.

Om framtiden säger han:

– Den vet jag inget om utan man knegar på. Man får vara glad att man blivit så gammal som man blivit, avslutar han.

     FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons