Svenska pensionärer i Portugal kan tvingas betala skatt

Ekonomi, finans och affärer, PensionNews55

Sedan 2009 har svenska pensionärer kunnat leva skattefritt i Portugal. Men nu kan det få ett slut. Den portugisiska regeringen överväger att redan under nästa år börja beskatta utlänningars pension, rapporterar Dagens Industri.

Maria Hagström

Annons

Annons

Portugal har under flera år varit ett skatteparadis för pensionärer. Över 2000 svenskar har flyttat dit sedan dess. De har kunnat ta ut sin tjänstepension från privata arbetsgivare helt skattefritt. Allmän pension och tjänstepension från offentlig sektor beskattas med 20 procent.

Enligt uppgifter till den portugisiska affärstidningen Jornal de Negócios överväger nu Portugals regering att börja beskatta utländska pensionärer i landet, rapporterar Dagens Industri. Det nya skatteförslaget kan komma med i budgeten för 2018.

– Än är det bara en diskussion, men det är intressant att de diskuterar det för budgeten, säger Johan Sander, skatterådgivare på Deloitte till Dagens Industri.

      LÄS MER: Allt fler äldre flyttar till solen och sparar pengar

Finansministern kritisk till skatteavtalet

Finansminister Magdalena Andersson (S) tog tidigare i år upp skattefrågan med den socialdemokratiska minoritetsregeringen i Portugal. Hon är kritisk till nuvarande skatteavtal. Enligt Aftonbladet sa hon i vintras i Uppdrag granskning att personer som tycker om fado, vinho verde eller vill ha ett skönt klimat ska kunna flytta dit, men de som däremot gör det för att undvika skatt tycker hon ska ”se sig i spegeln”.

Enligt uppgifter till Jornal de Negócios skulle förslaget innebära en fast skatt på mellan fem och tio procent. Det är inte bestämt om det ska gälla enbart pensionärer som flyttar i framtiden eller även de som redan har flyttat.

Annons

Annons

– Man lägger sig på en nivå som är så pass låg att ingen förändrar sitt beslut att flytta. I Sverige har vi världens högsta marginalskatt, så fem-tio procent är fortfarande extremt attraktivt, säger Johan Sander på Deloitte till Dagens Industri.

      LÄS MER: Mer för dig med livserfarenhet

Maria Hagström
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons