A-
A+

Sverker Olofsson: Jag känner mig väldigt lurad!

ÅldersdiskrimineringNews55

INTERVJU Folkkäre Sverker Olofsson känner sig blåst av partierna. "Här trodde vi pensionärer att alla partier ville att vi skulle få det bättre, men det var bara röstfiske", menar Sverker.

Eva Sundqvist Olmos

Annons

Annons

Sverker ledde omåttligt populära konsumentprogrammet “Mr Plus” i SVT i 23 år . Efter över 620 program lämnade Sverker eller “Mr Plus, som han kallades, programmet och två år senare slutade han på SVT. Men han blev inte “ledig” pensionär för det. Han startade eget, har kurser i intervjuteknik, håller konferenser och hoppar in i radioprogrammet “Ring P1” ibland. 

När vi får tag i Sverker hemma i den “perfekta kommunen” Vännes låter han lika gemytligt trevlig som vanligt. Han åker inte till Almedalen, men pratar gärna ålderism.

Han berättar att han 2016 reste runt och bevakade det amerikanska presidentvalet. Att alla presidentkandidater då – Trump, Biden och Sanders, var gamla bekymrade inte de amerikanska väljarna. “So what?!” Fick Sverker som svar varje gång han påpekade att presidentkandidaterna var gamla. Idag är herrarna Trump, 76, Sanders, 80, och sittande presidenten Biden, 79.

Varför är vi så åldersfixerade i Sverige?

Vi har knappt 4 procent över 65 i vår riksdag. Sverker tror att det bland annat är för att det spridit sig en ungdomstrend i politiken, påeldad av näringslivet som fått oss att tro att vi på grund av all ny teknik endast behöver unga människor. Det har fått äldre att dra sig inom sitt skal.

– Dagny sa: ‘Vi får inte gamla till oss!’ Vi får mopsa upp oss lite tror jag!

Sverker är med i olika föreningar och upplever att det är nästan omöjligt att få till en styrelse för att ingen av alla kompetenta och oerhört duktiga människorna på mötena vill ta för för sig.

– Vi borde kliva fram och kräva plats!       

Ålderskvotering är en idé tycker Sverker.

– Har vi över 25 procent av väljarna i Sverige som är över 65, ska vi ha lika många i riksdagen! 

– Barbro Westerholm har fram till nu varit en stark profil i riksdagen. Djupt beundransvärd. Jag vet att det finns tusentals såna som hon ute i landet, men de kräver inte att få komma fram, säger Sverker och uppmanar äldregruppen att våga ta  plats.

Pensionsfrågan kan nu avgöra valet. Sverker berättar att han först tyckte det var så “läckert” att alla partier månade om pensionärerna, men nu är han besviken, för trots att partierna ligger så nära varandra vill de inte komma överens.

– Jag känner mig så väldigt blåst för det var inte alls med syfte att gynna pensionärerna. Det var bara ett spel för att få pensionärernas röster!

Annons

Annons

Eva Sundqvist Olmos
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.