News55

SVT-profil i blåsväder efter utspel: "Krig är bra"

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 09 mars 2022

Ett utspel från en expert i SVT har blivit starkt kritiserat. Nu svarar SVT-profilen på kritiken i Sportbladet.

ANNONS
ANNONS

När Aron Anderson satt med som expert under invigningen av Paralympics under fredagen gjorde han ett uttalande om krig och idrottare med funktionsnedsättningar som har lett till häftiga reaktioner på sociala medier.

”Krig är bra för rekrytering till paralympiska idrotter, för det skapar många funktionsnedsatta. Amputationer på olika sätt är en inte helt ovanlig biverkning av krig, det är hemskt, men tyvärr väldigt sant”, kommenterade Anderson när de amerikanska idrottarna gick in på arenan.

Många har reagerat med ilska och anser att SVT-profilens utspel var osmakligt och opassande. Anderson har valt att kommentera det kritiserade uttalandet, och säger till Sportbladet att citatet är taget ur sitt sammanhang.

– Det är ett 15 sekunder långt klipp från en invigning som pågick i 1,5 timme. Jag fattar att folk blir upprörda om de bara ser klippet, men de får jättegärna titta på hela invigningen. I meningen efter säger jag att krig är hemskt.

Aron Anderson sitter själv i rullstol och berättar att han ville få fram det faktum att Paralympics startade med veteraner från andra världskriget. Han säger även att han har vänner som har hittat tillbaka till livet efter krig, tack vare idrotten.

Tidningen frågar om han ångrar sin formulering om att ”krig är bra för rekryteringen av paralympiska idrotter”. Så här svarar han:

– Jag formulerade ju det som ett faktum. Sedan kan jag fatta att folk kanske irriterar sig på det, men det tror jag inte de hade gjort om de lyssnat på hela resonemanget. Jag menar, det pågår ett förfärligt krig i Ukraina och jag säger absolut inte att det är bra på något sätt, men skapar krig funktionsnedsatta som sen kan bli paralympier? Absolut. Titta på amerikanska truppen, där är 18 procent krigsveteraner. Det är jättehemskt och sorgligt, men sant, säger Anderson.

Aron Anderson
Foto: Anders Wiklund / TT
ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS