News55

Tegnell: Därför kommer smitta in i äldrevården

Artikelbild
Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten. Foto: Claudio Bresciani/TT
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 16 jan. 2021Publicerad: 16 jan. 2021

Statsepidemiolog Anders Tegnell ger nu sin egen bild om varför så många avlidit till följd av covid-19 inom äldrevården.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Totalt har över 10 000 personer avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige, och 91 procent av de avlidna är över 70 år. Det rapporterar Dagens Nyheter, DN.

I en intervju med DN uppger statsepidemiolog Anders Tegnell att han med kollegor inte vet någon annan sjukdom där ålder är en så “extremt dominerande” faktor. Just inom infektionssjukdomar är det mycket ovanligt.

En annan okänd faktor är fortsatt varför viruset slår extra mot män. Totalt svarar männen för 54 procent av de döda, en överdödlighet som forskarna än så länge inte vet svaret på.

Tegnell tar också upp frågan om dödligheten inom äldrevården.

“Under våren var det uppenbart att det fanns en hel del förbättringspotential, och det har blivit bättre, men en stor del av de som nu avlider bor på äldreboenden. Nu är ju det en grupp som hade riskerat att avlida även om de inte bott där. Men viruset kommer fortfarande in där och varför det är så extremt svårt att hålla det helt borta, det kan bero på att det här är personer som behöver mycket kontakt med andra människor”, säger Anders Tegnell till tidningen.

Han betonar också att andra länder har en liknande utveckling och nämner exempelvis Tyskland, ett land som nu har fått en ganska stor spridning på sina äldreboenden.

Läs hela DN-artikeln här.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS