A-
A+

Tegnell slår tillbaka: Här är reformen som skapade problem för äldre

Arkivbild
Inrikes, Medicin och hälsaNews55

Statsepidemiolog Anders Tegnell slår nu tillbaka i Söndagsintervjun i P1 mot kritiker som menar att Sverige fått mindre dödstal om han bara förordat en nedstängning av samhället.

Rikard Jansson

Annons

Annons

Kritiker menar att Sverige hade kunnat hantera coronakrisen bättre om vi likt våra grannländer stängt ned samhället. Det hade gett tid att att lösa problemen med smittspridning på äldreboenden, menar de.

Statsepidemiolog Anders Tegnell försvarar dock den svenska linjen. Han menar att de problem som finns idag hänger samman med ädelreformen, vilket gör att det inte hade gått att lösa på ett par veckor.

– Vad exakt hade vi kunnat göra som hade förändrat så mycket? När jag ställer den frågan så får jag inte så många svar längre, säger Tegnell.

Statsepidemiologen är också kritisk till bilden internationellt av att Sverige skulle “offra” äldre för att snabbare nå en så kallad flockimmunitet.

– Ingen skulle kunna drömma om att ta den typen av beslut, säger Tegnell. Han påpekar vidare att smitta tagit sig in på äldreboenden även i andra länder. Detta trots att de stängts ned helt och hållet.

Han uppger också att Folkhälsomyndigheten tidigt betonade att det var oerhört viktigt att man skulle skydda de äldre. Tanken var att människor i samhället skulle tänka till och hitta bra lösningar för att skydda de utsatta.

Ädelreformen genomfördes i Sverige den 1 januari 1992. Reformen innebar att kommunerna fick ett samlat ansvar för långvarig service, vård och omsorg för äldre och handikappade. Kommunerna tog även över ansvar som tidigare låg på landstingen.

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!