Telefonförsäljare uppmanades till att blåsa äldre

Telefonförsäljare från Dialect stoppas nu av både Telia och Telenor. Arkivbild.
Åldersdiskriminering, Brott, lag och straff, Hem, Inrikes, Privatekonomi, SamhälleNews55

Olga Öhrn, 20, var en av de telefonsäljare som sålde lotter för Socialdemokraternas lotteri Kombispels räkning. Enligt Olga uppmanades hon och kollegorna till att blåsa äldre på pengar, det rapporterar Expressen.

Siri Hill

Annons

Annons

Företaget Kombispel som ägs av Socialdemokraterna har hamnat i blåsväder ett flertal gånger sedan en tid tillbaka. Företaget har bland annat fått kritik av Lotteriinspektionen för sin marknadsföring och sina försäljningsmetoder, det rapporterar Expressen.

2013 sålde Olga Öhrn, då 16 år gammal, lotter för Kombispels räkning via telemarketingföretaget Provoice AB. Enligt Olga pressades både hon och kollegorna till att mörka vad ett lottköp faktiskt innebar, berättar hon.

      LÄS MER: Socialdemokraternas lotteri fick Gun, 80, att hamna hos Kronofogden

”Försök smita undan”

– ”Förtydliga inte att de ska fortsätta betala. Vi måste säga det om de frågar, men försök att smita undan”. Det sa mina chefer öppet till oss, säger Olga Öhrn till Expressen.

– De som köpte visste inte att de skrev upp sig på en prenumeration som månaden efter plötsligt steg till omkring 260 kronor. Detta skulle de sedan fortsätta betala automatiskt, men det skulle vi göra allt för att mörka.

Enligt Olga var det omständigt att säga upp prenumerationen om man en gång hade tecknat en, särskilt svårt kunde det vara för de äldre kunder som företaget riktade in sig på.

– Det var väldigt krångligt, speciellt för väldigt gamla personer. Det är jättemycket pengar. Man hade ont i magen varje gång man sålde något, säger hon.

Företaget Kombispel har dragit in över 500 miljoner kronor till Socialdemokraternas partikassa under de senaste tio åren, skriver Expressen och Olga Öhrns berättelse om företagets kritiserade försäljningmetoder är bara en i raden av de skandaler som har offentliggjorts. Bland annat avslöjade Dagens Nyheter att företaget sålde lotter på kredit till skuldsatta människor vilket har lett till att 8 000 personer sedan 2014 har hamnat hos Kronofogden, skriver Expressen.

      LÄS MER: ”Sverige sviker de som blir lurade av telefonförsäljare”

Socialdemokraterna: Oacceptabelt

Roger Berzell är partikassör hos Socialdemokraterna, och efter att ha hört Olga Öhrns vittnesmål är han minst sagt kritisk till hur telemarketingföretaget Provoice AB har agerat.

– Det är så klart oacceptabelt beteende av de cheferna på företaget som sagt det här till henne. Vi har inte längre ett samarbete med dem, men det är ändå bra att vi får reda på att det har hänt, säger Roger Berzell till Expressen.

Ja, under början av 2017 avslutade Kombispel sitt samarbete med Provoice AB. Samtidigt känner inte Jonas Lindholm, tillförordnad VD på Kombispel, igen den bild som Olga Öhrn ger av företaget.

Samarbetet är avslutat

– Jag delar inte hennes bild av att det skulle vara någon form av lurendrejeri. Däremot kan hon ha haft en oseriös chef. Det är beklagligt, men ingenting jag kan ta ansvar för fyra år senare när vi inte längre arbetar med den byrån, säger Jonas Lindholm till Expressen.

Enligt Jonas Lindholm var anledningen till att de valde att avsluta samarbetet med det berörda telemarketingföretaget att de hade personalbrist, men Roger Bergstedt, VD på Provoice AB, att det var Provoice drog sig ur samarbetet på eget bevåg.

– Det kommer upp i medierna titt som tätt att de ska skärpa reglerna ytterligare för hur telefonförsäljning ska få ske. Vi lyckades inte med de förutsättningarna vi hade, säger Roger Bergstedt till Expressen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons