News55

Teorin: Detta kan ligga bakom dödsfall efter vaccinering

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 06 apr. 2021

Forskare misstänker nu vad som kan ligga bakom dödsfall efter vaccinering med Astra Zenecas covid-vaccin. Det rapporterar Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har inträffat allvarliga biverkningar i form av blodproppar och koaguleringsrubbningar i blodet hos personer som har blivit vaccinerade med Astra Zenecas covid-vaccin, vilket inneburit dödsfall.

En expertgrupp som har tillsatts av den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, nu tror sig nu ha hittat en tänkbar orsak: En felaktig injektionsteknik, rapporterar Aftonbladet i dagens tidning.

Om sprutan sätts in i ett blodkärl kan koncentrationen av vaccinet bli för högt. Om det kommer blod när man aspirerar vet man att man har träffat ett blodkärl. Aspirera betyder att man drar ut kolven (i sprutan) en bit innan man trycker in läkemedlet. Enligt Leif Gothenfors som är professor emeritus vid Umeå Universitet, som Aftonbladet har pratat med, så är aspirering inte standard överallt, även om man i Sverige rekommenderar det.

I anslutning till detta har Svensk sjuksköterskeförening gått ut med en varning att outbildad personal används för att vaccinera privatpersoner.

Kort bakgrund: Flera länder har stoppat vaccinering med Astra Zenecas covid-vaccin. Här i Sverige ges det för närvarande bara till personer som är äldre än 65 år.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS