Transportstyrelsen kartlägger äldres bilkörning

Forskning, Inrikes, Människor, Motor, Pension, Samhälle, TransportNews55

Finns det ett samband mellan äldres bilkörning och demenssjukdom? Det ska Transportstyrelsen kartlägga i ett nytt forskningsprojekt, det rapporterar Sveriges Radio.

Siri Hill

Annons

Annons

Det var under trafiksäkerhetsdagarna i Tylösand som det framkom att Transportstyrelsen nu i form av ett omfattande forskningsprojekt ska ta ett grepp om äldres bilkörning. Syftet är att undersöka sambandet mellan sjukdom och äldre bilisters förmåga att navigera rätt och säkert i trafiken, det rapporterar Sveriges Radio.

      LÄS MER: Inför obligatoriska kontroller av äldre bilförare

8 000 körkort återkallas av medicinska skäl

– Drygt åtta tusen körkort återkallas av medicinska skäl, då är det framför allt demens vi pratar om, säger Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör på Transportstyrelsen, för Sveriges Radio.

– Min hypotes kan vara att man blir sjukare ju äldre man blir. Men jag vet inte det. Vi behöver ett underlag och utifrån det fundera vad vi kan göra, fortsätter han.

Enligt Jonas Bjelfvenstam insjuknar drygt 25 000 personer i demens varje år, men trots det är det många som fortfarande har kvar sina körkort. I värsta fall kan sjukdomar som demens göra en person till en trafikfara så frågan är om reglerna för vem som får behålla sitt körkort borde göras om.

– Ja, det är ju det som det här projektet ska ge underlag att bedöma, avslutar Jonas Bjelfvenstam.

Annons

Annons

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons