Tusentals lider av artros i onödan - så lindrar du värken

STOCKHOLM 20161117
Hälsa, Inrikes, Människor, Mänskligt, SjukvårdNews55

Sjukvården missar att fånga upp många som lider av artros, en folksjukdom som var fjärde svensk över 45 lider av. – Det är förskräckligt många fler än man tror, säger professorn Leif Dahlberg till Aftonbladet.

Linnéa Wallin

Annons

Annons

I Sverige lever totalt 800 000 svenskar, tio procent av befolkningen över 40 år, med ledsjukdomen artros vilket gör det till en av våra största folksjukdomar. Fler och fler drabbas av sjukdomen i takt med stigande ålder eller på grund av övervikt.

Symptomen är ofta smygande smärta som ökar med tiden och det är inte heller ovanligt med samsjuklighet i form av exempelvis hjärt- kärlsjukdom eller diabetes.

– Effekten är tvåfaldig. Dels lider den enskilda i onödan, dels drar samhället på sig massor av kostnader. Om vi nu har få resurser i samhället så kan vi väl börja med att göra rätt, säger Leif Dahlberg, professor i ortopedi vid Skånes universitetssjukhus till Aftonbladet.

      LÄS MER: Vi måste argumentera väl för att få den vård vi förtjänar

”Patienterna upplevs klagande”

Leif Dahlberg anser att många artrospatienter möts av skepsis i sjukvården.

– De upplevs ibland som klagande, man raljerar och hårdrar lite. Sedan får de värktabletter, och ibland magsår. Det blir en meningslös vård, menar han.

Ett problem är att många patienter inte förstår att de drabbats av artros, utan tror att det har med det naturliga åldrandet att göra när kroppen börjar ömma. I själva verket kan smärtan vara en följd av en svullnad kring lederna.

– Det handlar om att utbilda både personalen och patienterna, säger Leif Dahlberg till Aftonbladet.

      LÄS MER: Artrossjuka Gudruns handikapptillstånd dras in

Att träna hjälper

Träningen går inte att komma undan om man drabbats av artros.

– Man ska tänka på att leden behöver avlastning. Det kan ske med krycka, gånghjälpmedel eller med starkare muskulatur. Sjukvården riskerar att förlora artrospatienter om man börjar med att älta vikten. De flesta inser att de väger för mycket men det är inte framgångsrikt att börja med det, säger Leif till Aftonbladet.

Leif Dahlberg menar att om man är beredd att satsa 5-10 minuter om dagen på träning så kommer sjukdomsförloppet att vända.

– Kliv upp och ned på ett trappsteg i fem minuter på lunchen, det är märkligt vilken stor effekt det kan göra, avslutar Leif Dahlberg till Aftonbladet.

      FLER NYHETER: Mer för dig med liverfarenhet

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons