News55

Tv-stjärnan: Så var det att få alzheimer

Artikelbild
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 05 dec. 2021Publicerad: 05 dec. 2021

En av Sveriges hyllade tv-stjärnor har fått alzheimer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skådespelaren Nina Gunke, 66, har fått alzheimer. Det berättade hon tidigare i höstas i TV4:s “Nyhetsmorgon”.

“Jag tänkte att jag skulle dö. Att allt var slut”, säger hon till Aftonbladet. Hon uppger att det är en mardrömssjukdom som inte går att stoppa och hon vet inte hon vill ta nya prover.

“Nu är nu och jag ska se till att göra tillvaron så bra som möjlig”, uppger hon för Aftonbladet.

Gunke slog igenom på 70-talet då hon spelade Märta i “Hedebyborna”. Därefter hade hon roller i serier som “Varuhuset” och “Skilda världar”. Hon uppger att medverkan i såporna väckte kritik vid den tiden då det inte var finkultur. Samtidigt tittade stora delar av Sverige på programmen så det var stort genomslag. Gunke kunde under tiden som “Varuhuset” rullade få arga samtal på stan av folk som trodde att hon var karaktären hon spelade.

Skådespelarstjärnan uppger att väldigt mycket människor hört av sig till henne efter att hon gått ut med att hon fått alzheimer.

“Det är flera hundra brev som har kommit från okända människor, folk kan skriva tre eller fyra sidor”, säger hon till Aftonbladet. Många människor uttrycker att de nu vågar att “komma ut” med sjukdomen efter att hon gjort det.

Gunke själv uppger också att hon skämdes för sjukdomen och mådde väldigt dåligt. Till slut fick det räcka. Att berätta om sjukdomen var förlösande för skådespelaren.

Det var jobbet som var upprinnelsen till beskedet om sjukdomen. Gunke kunde inte komma ihåg sina repliker. Till slut fick hon en remiss och ett nedslående besked, hon hade alzheimer.

ANNONS

“Hela livet kändes förstört. Det var skitjobbigt. Och sedan säger de att jag aldrig mer kommer att få köra bil …”

Skådespelaren tränar och lagar mat. Hon uppger att man inte vet hur fort sjukdomen kommer att utveckla sig. Just nu är det fokus på att göra saker, träffa människor och umgås med barn samt barnbarn. Det jobbigaste med sjukdomen är bilkörningen, enligt skådespelaren. Hon klarar inte av färdtjänsten.

“Då går jag hellre även om det låter tjurskalligt”, säger hon till kvällstidningen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS