Ulf Kristersson: Det här måste göras i coronakrisen

Ulf Kristersson (M). Arkivbild.
InrikesNews55

Moderatledaren Ulf Kristersson vill genomföra massiva tester för att på så vis bland annat rädda den svenska ekonomin. Det skriver han i ett inlägg på Facebook.

Rikard Jansson

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Enligt Moderat-ledaren behöver regeringen fatta beslut om en nationell plan för en betydligt större provtagningskapacitet.

“Ett viktigt steg för att återstarta samhället och ekonomin är att veta vem som är sjuk, och vem som inte är det. Idag går inte det, eftersom människor inte kan testas i någon större omfattning. Många stannar därför i onödan hemma från jobb där de verkligen skulle behöva vara på plats, eftersom man inte kan veta om ett lindrigt förkylningssymtom egentligen är corona”, skriver Ulf Kristersson.

Han menar att en omfattande provtagning skulle göra det enklare att se vem som verkligen är sjuk och vem som inte är.

“En omfattande provtagning skulle underlätta så att den som är sjuk verkligen stannar hemma, och den som inte är det kan vara på jobbet. Detta är naturligtvis särskilt viktigt för alla dem som nu gör hjälteinsatser i vårdens frontlinje.”

Kristersson upprepar också att han litar på de medicinska bedömningar som expertmyndigheter gör.

“Men frågan om tester är bredare. Den handlar om uthållig personalförsörjning i vården, och förutsättningarna för att kunna återstarta svensk ekonomi som helhet. Då behöver människor veta om de är sjuka eller inte. Den som vet att man redan haft corona kan börja återgå till ett mer normalt liv – gå till jobbet, äta på restauranger och handla i butiker. Det skulle kunna rädda företag från konkurs och anställda från att förlora sina jobb. Detta behövs som del i en strategi för en framtid efter corona”, skriver han.

Han uppmanar till storskaliga tester vilket sker i andra länder. För att kunna genomföra det behövs en nationell plan. Han uppger att frågan kommer att tas upp vid nästa partiledarmöte nu på tisdag.

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons