News55

USA: Ryssland hotar att invadera Sverige och Finland

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 03 mars 2022Publicerad: 03 mars 2022

USA:s FN-ambassadör kommer med ett allvarligt uttalande som har kritiserats av svenska experter. Det rapporterar Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När FN:s generalförsamling träffades natten till torsdag kom ett uttalande från USA:s FN-ambassadör som blivit kraftigt ifrågasatt. 

– President Putin fortsätter att eskalera och höjer beredskapen för Rysslands nukleära styrkor och hotar att invadera Finland och Sverige, sade ambassadören Linda Thomas-Greenfield. 

En som kritiserar utspelet är Utrikespolitiska institutets forskningsledare Jan Hallenberg.

– Jag tycker det är olyckligt och fruktansvärt överdrivet utifrån svenskt perspektiv. Det är många som är oroliga. Man måste skilja på vad som är känslomässigt och vad som är rationellt. Att Putin skulle kunna attackera halva Västeuropa är fullständigt befängt, säger han till Aftonbladet.

– Det här är onödig krigsretorik där man vill ha Sverige på sin sida och visa hur illa ryssarna beter sig, fortsätter han. 

Malena Britz, docent och universitetslektor på Försvarshögskolan, kritiserar också uttalandet från FN-ambassadören.

– Det är slarvigt uttryckt i ett läge som är spänt politiskt. USA vill tydligt visa att det ryska hotet är mer omfattande än enbart riktat mot Ukraina, men om det inte bygger på några specifika underrättelser är det för svepande, säger hon till tidningen. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS