Utger sig för att vara från kyrkan – bedrar äldre

STOCKHOLM 20161025
Inrikes, Pension, Privatekonomi, SamhälleNews55

En man har gått runt och knackat dörr och utgett sig för att vara från Svenska kyrkan. Mannen uppgav att han samlade in pengar för katastrofdrabbade offer, något som visade sig vara en lögn enligt Expressen.

Linnéa Wallin

Annons

Annons

I småländska Aneby har en man knackat på hos människor och frågat om de vill skänka pengar till katastrofdrabbade offer, men det har visat sig att han är en bedragare, det skriver Expressen.

– Han har använt vårt goda namn och rykte på bygden för att själv sko sig. Det gör mig väldigt upprörd, säger Peter Andreasson, kyrkoherde i Aneby pastorat.

Peter blev varse om bedragaren då en av medlemmarna i hans församling ringde för att ställa frågor om insamlingen. En av personerna som bedragaren besökt upplevde honom som väldigt påträngande. Bedragaren ska också ha hållit upp en bunt med sedlar och sagt ”så här mycket har dina grannar skänkt, det borde du också göra”.

Även om Peter Andreasson blivit informerad om vissa av fallen vet han inte hur många som fallit offer för bedragaren.

– Men efter söndagens högmässa har flera personer kommit fram till mig och berättat att de fått besök av mannen, berättar han.

      LÄS MER: Bedragare tömde äldres bankkonton

Flera har skänkt pengar

Tre eller fyra av de personer Peter Andreasson talat med har skänkt pengar till bedragaren och det rör sig om en eller flera hundralappar. Om man till exempel lever på en knapp pension handlar det om mycket pengar, menar Peter.

Men trots att Peters församling blivit utnyttjad är han inte ute efter hämnd.

– Nej, det är jag inte. Om jag träffade den här mannen skulle jag bjuda in honom till kyrkan. Om han var hungrig kunde vi ge honom mat, och sedan prata om hur vi skulle kunna hjälpa honom att hitta en ärlig försörjning, säger han till Expressen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons