News55

Efter riksdagens beslut: Pensionärers situation katastrofal

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 24 juli 2022

En grupp pensionärer står inför en katastrofal situation efter riksdagens beslut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Garantipensionens vara eller icke-vara för de svenskar som flyttat utomlands har länge stötts och blötts i olika utredningar, men så i juni kom riksdagens beslut; den tas bort från första januari 2023. Det skriver Aftonbladet.

Den som haft liten eller ingen arbetsinkomst ska ha ett grundskydd, den så kallade garantipensionen. Den höjs nu för dessa “fattigpensionärer” med upp till 1 000 kronor från augusti. Men för de som valt att bo utomlands försvinner denna välkomna höjning vid årsskiftet. Och inte bara den. Hela garantipensionen försvinner.

Omkring 47 000 utlandsboende pensionärer drabbas. Många kommer inte att klara sig.

Bakgrunden är att EU-domstolen redan 2017 klassade garantipensionen som en miniförmån, vilket betyder att Sverige inte behöver betala ut den till de som valt att bo utomlands.

För två år sedan blev en utredning klar. Den föreslog att man skulle byta namn på garantipensionen till grundpension. Då skulle EU klassificera den som en pension, och Sverige måste betala ut den så länge en person bor i ett annat EU-land.

Utredningens slutsats fick inget gehör i riksdagen som nu beslutat att den tas bort. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi tycker att de som är oroliga för sin ekonomiska situation ska undersöka möjligheterna att få hjälp i det land man nu bor i.

“Bosätter man sig ett annat land är det istället det landets skyddsnät som är aktuellt om inkomstpensionen inte räcker till. Skyddsnäten i andra EU-länder skiljer sig åt, men många länder har dock olika former av ersättningar som ska utgöra så kallade minimiförmåner”, säger Ardalan Shekarabi.

Senare i höst, cirka tre månader innan garantipensionen tas bort, kommer Pensionsmyndigheten att skicka ut ett informationsbrev till alla som drabbas. Det är på tok för sent tycker Cecilia Borglin, generalsekreterare på organisationen Svenskar i Världen. Ett sådant stort pensionsbortfall kan göra att många inte kan bo kvar.

ANNONS

Pensionsmyndigheten får även kritik för att beslutet inte går att överklaga. Ann-Sofie Kraft Nilsson pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten säger att man förstår kritiken, men valt att inte gå ut med personlig information tidigare eftersom man inte vill “skapa mer förvirring inom pensionsområdet än det redan har varit under året”.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS