A-
A+

Hela denna artikel är en annons

Vad är pensionsåldern när jag går i pension? - Pensionsekonomen svarar

Ekonomi, Native ArticleNews55

Varannan vecka svarar pensionsekonom Mattias Munter på era frågor om sparande och pensioner. Vill du ställa en fråga till Mattias skickar du den till [email protected].

News55

Hej, Jag är 56 år och ser hur pensionsåldern hela tiden stiger. Enligt SCB så är medellivslängden för svenska män 81 år. Vad tror du pensionsåldern är när jag går i pension? Tack för en bra sida! Hälsningar Håkan

Pensionsåldern kommer även när du går i pension att vara individuell och sannolikt kommer allt fler att kombinera pension med arbete framöver. Men en ”lämplig” pensionsålder som tar hänsyn till medellivslängdsökningen för dig kommer att vara 67 eller möjligen 68 år. 

Medellivslängden fortsätter att stiga och i grunden är det förstås otroligt positivt att vi har en hälsoutveckling som innebär att allt fler får uppleva sin 100-årsdag. Det riskerar dock att rubba balansen mellan hur många år vi arbetar, och därmed tjänar ihop till vår pension, och antalet år som pensionär. Det leder till låga pensioner om vi envisas med att gå i pension vid 65 eftersom pensionspengarna då ska räcka under fler år än tidigare. Av den anledningen så ska en så kallad riktålder införas som ska ta hänsyn till livslängdsökningen för varje generation. Riktåldern kommer att fastställas och beslutas varje år men användas först sex år senare. Den kan ändras med max ett år i taget. Det är beslutat att riktåldern för år 2020 och 2021 blir 67 år, vilket i praktiken tillämpas först från år 2026 och 2027.

Från 2026 när riktåldern föreslås börja användas, ska även den lägsta åldern för att ta ut allmän pension ändras till tre år före riktåldern. Förslaget innebär att man då kommer kunna ta ut allmän pension vid 64 års ålder som tidigast. 

Hej Mattias! Jag har en ganska dyr hobby och räknar med att ha samma kostnadsläge efter pensionen som nu när jag jobbar. Jag är 63 år och har en lön på 35 000 kronor. Hur mycket måste jag spara extra för att kunna ta ut 100 procent av lönen (jag har tjänstepension). Med vänlig hälsning JS

Det går tyvärr inte att svara på utan att veta din pensionsprognos och när du tänkt gå i pension. Logga in på minPension.se så kan du enkelt se gapet mellan din lön och förväntad pension. Kolla särskilt så att inte tjänstepensionen betalas ut under fem-tio år då pengarna behöver räcka längre än så. Med så kort sparhorisont gissar jag att det kan bli aktuellt för dig att även titta på dina eventuella andra tillgångar att leva av som pensionär om målet är att ha samma disponibla inkomst. För att få ut 70 procent av lönen behövs ett totalt pensionskapital på cirka 5–6 miljoner beroende på pensionsålder och förväntad avkastning.

Hej, Vad är ditt absolut bästa tips inför att gå i pension? Jag är 58 år, är gift och har två barn och ett bonusbarn genom min hustru. Vi bor i villa. Tacksam för svar. Hälsningar från Skåne

Spara och planera för ett långt och aktivt liv! Det vanligaste misstaget när man planerar för sin pension är att underskatta sin egen livslängd och hur länge man kommer att vilja leva livet som pensionär. Det kan innebära att man behöver spara lite mer på egen hand för att kunna göra det man vill. I takt med att barnen står på egna ekonomiska ben brukar också utrymmet att fokusera på sitt eget sparande vara som störst. 

Hej! Tycker att det gnälls mycket kring låg pension. Hur står sig den svenska pensionen jämfört med våra nordiska grannar? Jimmy

Generellt sett har de svenska pensionärerna det gott ställt ekonomiskt. Det som får mest utrymme i media är situationen för de med lägst pensioner. Det är en grupp som i många fall arbetat lite eller inte alls eller med en låg lön genom hela arbetslivet. Där kan man nog säga att Sverige har lägre nivåer än alla våra nordiska grannar. Internationella analyser av hela systemet brukar också sätta Sverige något efter våra nordiska grannländer, men högt i förhållande till resten av västvärlden. Då väger man in genomsnittliga pensionsåldrar, tjänstepensioner, förutsättningar för privat sparande etcetera. Men internationella jämförelser ska man var något försiktig med att dra för stora växlar av. Inte minst så påverkar kostnadsbilden för att leva i respektive land också behovet av en viss pensionsnivå. 

Hej, jag och min man bor i villa men vi har bara garantipension. Är det ett bra beslut att sälja villan för att få bostadsbidrag i en hyreslägenhet? Funkar det så? Med vänlig hälsning Maria

Nej, ni ska inte absolut inte sälja villan av den anledningen. Tvärtom skulle det kunna innebära att ni har för stora tillgångar för att beviljas bostadstillägg. Värdet på den bostad ni bor i påverkar nämligen inte bostadstillägget men det gör andra tillgångar över en viss nivå. En av de vanligaste orsakerna till att man inte söker bostadstillägg är att man tror att man inte kan få det bara för att man bor i en ägd bostad. Detta stämmer alltså inte. 

Via Pensionsmyndighetens hemsida kan ni göra en preliminär beräkning och ansöka om bostadstillägg. 

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.