News55

Vad gör man åt "trötta" ögon? - husoptikern svarar

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 22 jan. 2021Publicerad: 22 jan. 2021

Varje vecka svarar vår husoptiker Lars Wulfing på era frågor. Den vecka har vi fått läsarfrågor om hur man hanterar ”trötta ögon”. Vill du ställa en fråga till Lars skickar du den till redaktion(a)news55.se

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hej, jag har grå starr och fel på gula fläcken på ett öga. Grå starr går att operera och kanske blir bättre. Kan man göra en linsbyte och var i så fall. Tack på förhand Med vänlig hälsning Nelly 70+

— Hej Nelly och tack för din fråga! Som du skriver har du ”fel på gula fläcken” och grå starr på samma öga, då är det upp till ögonläkaren att bedöma om en gråstarrsoperation kan ge bättre syn.

— En gråstarrsoperation innefattar ju ett linsbyte så det blir i så fall gjort samtidigt. Eftersom du går hos ögonläkare så är det hen som ska remittera dig dit operationen ska utföras och när i tiden det i så fall är lämpligt. 

— Rådet blir att du vänder dig till den ögonläkare som du varit hos och ber att få en remiss till operation – om det är tillrådligt så kommer du att få det.

Hej! Har en gråstarrsoperation bokad och är lite orolig för detta. Vad är riskerna? Finns det risk att det inte går bra och att jag t ex in ska kunna köra bil sen? Orolig

— Hej Orolig och tack för din fråga! Idag är gråstarrsoperation en av de vanligaste kirurgiska ingreppen som görs inom vården och riskerna är relativt små. Om du inte har andra ögonsjukdomar som påverkar så kan du känna dig trygg inför operationen och om du inte opererar så blir din syn sämre och sämre och då kommer du inte kunna köra bil av den anledningen.

Hej, har blivit av med mina glasögon och måste köpa nya. Behöver jag göra en ny synundersökning eller kan jag använda mitt tidigare recept? Gjorde undersökning för ca två år sedan och vill inte slösa pengar på en ny undersökning. Mvh Kenta 63 år

— Hej Kenta och tack för din fråga! Synen förändras gradvis och därför är det vedertaget att man inte tillverkar glasögon efter recept som är över ett år gammalt. Så mitt råd är att göra ny synundersökning.

ANNONS

Hej Lars! Har sedan en tid blivit väldigt trött i ögonen. Dom känns torra och jag behöver vila ögon med jämna mellanrum. Har du tips på vad jag ska göra? Tack på förhand! Eva

— Hej Eva och tack för din fråga! Dina besvär kan bero på flera faktorer men kan mycket väl bero på att du behöver glasögon- eller om du redan har glasögon – att du behöver nya styrkor. Det kan också vara så att du fått känsliga slemhinnor och det kan bero på endera att inomhusluften är torr men kan också vara en biverkning av medicin som du kanske börjat ta nyligen?

— Rådet blir att göra en synundersökning och eventuellt köpa fuktgivande droppar hos optiker eller apotek.

Hej, gör man samma undersökning för glasögon som för kontaktlinser? Mvh Miranda

— Hej Miranda och tack för din fråga! Det korta svaret är nej! En synundersökning för glasögon är anpassad för att ta fram bästa möjliga styrkor att ha i ett eller flera par glasögon och här kollar man att allt är normalt i och runt ögat. 

— Vid linsundersökning är mer fokuserad på att hitta rätt typ av kontaktlins både ur ett optiskt perspektiv men också ur ett ögonhälsoperspektiv. Det betyder att man vid linsundersökningen undersöker kvalitet på tårvätska och även bedömer ögats hornhinna för att kolla vad som tolereras bäst. Om man beställer tid för kontaktlinsundersökning och vill ha ett recept för glasögon så kan man få det, man behöver dock tala om att man är ute efter båda då optikern behöver kolla recept för glasögon då man inte har kontaktlins i ögat.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS