A-
A+

Varning: Det här kan bli nästa pandemi

Djur, Forskning, Medicin och hälsaNews55

Världen står inför en oroväckande utveckling och en framstående forskare förklarar läget som en "tickande bomb". Det rapporterar Sveriges Radio.

Sarah Carlsson

Annons

Annons

Det kommer nya rapporter i Europa, Ostasien och Sydamerika om hur fågelinfluensan har börjat smitta mellan däggdjur, något som även kan hota oss människor.

– Just nu är den en tickande bomb. Så småningom kommer det kanske att sprida sig till människor. Och om det är ett virus som kan spridas från människa till människa kan vi få ännu en pandemi, säger Albert Osterhaus, världsledande forskare inom fågelinfluensa, till Ekot.

Situationen har aldrig varit så oroväckande som nu enligt forskarna och riskerna för att det ska bli en mänsklig pandemi har alltså ökat.

Men detta kommer inte som någon chock, menar Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge.

– Fågelinfluensa har ju förekommit sedan väldigt långt tillbaka, och är det något som världen varit beredd på skulle bli nästa pandemi så är det just någon variant av fågelinfluensa. Alla länder har planer för det, och även läkemedelsbolagen. Covid var ju någonting som ingen var förberedd på, säger Wittesjö till P4 Blekinge.

Annons

Annons

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.