A-
A+

Varning: Populär svamp kan orsaka cancer

Inrikes, Mat, Miljö och naturNews55

En vanlig matsvamp misstänks vara cancerframkallande. Har du koll på Livsmedelsverkets råd?

Sarah Carlsson

Annons

Svampsäsongen är igång och många är ute i skog och mark. Många har koll på den förrädiska flugsvampen, men kunskaperna kring andra svampar är inte lika stor.

Känner du till exempel till riskerna med champinjoner? Alla typer av den populära matsvampen innehåller fenylhydraziner, ett ämne som misstänks vara cancerframkallande. Livsmedelsverket har därför särskilda rekommendationer för både de köpta och vildväxta champinjonerna.

– Man ska alltid tillaga svampen och rekommendationen är att äta max två kilo om året per person, säger Rut Folke, svampkonsulent, till SVT Nyheter.

Att äta en stor mängd champinjoner under lång tid kan innebära en ökad risk för hälsan men följer man Livsmedelsverkets rekommendationer är risken mycket liten. Genom att koka, steka eller grilla svampen innan den äts så minskar halten fenylhydraziner. Man bör även undvika spadet som kommer med konserverade champinjoner, skriver myndigheten på sin hemsida.

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.