"Vi måste vara en blåslampa och driva på"

Senaste NyttNews55

Pensionärsförbunden vill driva på politikerna och ställa krav på partierna inför höstens val.  Representanter för landets tre största pensionärsorganisationer, PRO, SKPF och SPF, vill ställa politikerna mot väggen och kräver trygg ekonomi, tryggt boende och trygg vård och omsorg för landets äldre.

Linnéa Wallin

Annons

Annons

Annons

Annons

Tillsammans med News55 inledde pensionärsförbunden på söndagen Äldreforum i Almedalen. Där ställde förbunden gemensamma krav på politikerna.

–  PRO, SPF och SKPF har tillsammans runt 800 000 medlemmar, det är tunga skäl för partierna att lyssna på förbunden om de vill har deras röster, inleder  News55:s Artur Ringart som modererar panelen.

Alla tre förbunden är ense om att man måste driva på partierna hårdare. Och när Artur Ringart frågar om politikerna lyssnar på de äldre är det ett rungande nej från Johanna Hållén, förbundssekreterare på PRO, Eva Eriksson, förbundsordförande på SPF och SKPF:s förbundsordförande Berit Bölander. Alla tre sitter i panelen uppe på scenen i Äldreforums tält.

Med de tre förbunden på plats menar SPF att man får än mer makt inför framtiden.

– Vi blir fler och fler äldre och här sitter vi alla tre organisationer och kämpar för tre huvudfrågor, säger Eva Eriksson, förbundsordförande SPF-seniorerna.

Men Berit Bölander tycker att utvecklingen inte går fram tillräckligt fort.

– Det går för sakta och vi behöver bli en större maktfaktor, säger hon under seminariet.

Trygghet i fokus

Artur Ringart frågar de tre paneldeltagarna om de viktigaste valfrågorna.

– Man måste få en pension att leva på. Vi tycker att hela pensionssystemet behöver ses över, säger Eva Eriksson.

– Man ska inte bara överleva utan också kunna leva, svarar Berit Bölander.

Det är inte bara en trygg ekonomi som är viktigt för pensionärer. Även ett tryggt boende är i fokus inför valet.

– Man ska kunna bo som man vill, ha möjlighet till gemenskap och ha skäliga boendekostnader. Samtidigt står vi med en utmaningen inför framtiden då 300 000 bostäder till äldre kommer att behövas till 2030. Så det är något som kommunerna måste arbeta med och diskutera med de äldre, säger Johanna Hållén.

Annons

Annons

Högre status ger bättre vård

De äldres trygghet är också beroende av bra vård och omsorg. Och där menar förbunden att det inte bara handlar om brist på resurser.

– Fram till 2026 kommer det behövas 135 000 personal inom vård och omsorg. Men med de lönerna och den arbetsmiljön är det inte attraktivt att arbeta inom vården, säger Berit Bölander.

–  De som arbetar inom vård och omsorg måste känna glädje och omsorg när de går till jobbet, menar Eva Eriksson.

Men förbunden kan tillsammans ställa krav på partierna.

– Vi måste vara en blåslampa och driva på politikerna, avslutar Johanna Hållén.

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons