Kjell, 66, anmäler Viking Line för åldersdiskriminering - placerades vid "gubbordet"

Brott, lag och straff, Inrikes, Mänskligt, SamhälleNews55

Resenärer ombord på Viking Line ska systematiskt ha blivit placerade vid så kallade ”gubbord” i restaurangen. Nu anmäler resenären Kjell Lundgren, 66, rederiet till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Linnéa Wallin

Annons

Annons

Kjell Lundgren, 66, från Uppsala åker regelbundet på kryssningar med rederiet Viking Line. Han har under sina resor lagt märke till att personalen på fartyget tillämpar åldersdiskriminering. Kjell har vid flertalet tillfällen noterat att ensamma äldre män placeras vid ett så kallat ”gubbord” i restaurangen.

Kjell har känt sig kränkt av företagets tillvägagångssätt.

– Jag har placerats vid ”gubbordet” vid flera resor och när jag bett om att få sitta vid ett annat bord har jag blivit väldigt snorkigt bemött, säger Kjell Lundgren till News55.

Om det otrevliga bemötandet ombord säger Viking Lines informationschef Eleonora Hansi:

– Jag kan inte kommentera hans upplevelse ombord mer än att det är tråkigt om han upplevt det så. Vi vill tillmötesgå de önskemål som finns, men ibland är det fullt och då är det svårt, säger hon till News55.

      LÄS MER: SBAB anklagas för åldersdiskriminering vid bolån

Har träffat samma män flera gånger

I anmälan skriver Kjell:

”Jag har vid flera resor träffat ”samma äldre gubbar” vid dessa bord, så det är helt uppenbart att placeringarna sker med utgångspunkt i att jag/vi har placerats där med vår ålder som urvalskriterium! Detta behandlingssätt upplever jag både som kränkande och missgynnande, med anledning av att placeringen sker utan att jag tillfrågas om mitt önskemål om bordsplacering”.

      LÄS MER: Åldersdiskriminering farligare för hälsan än både rasism och sexism

Viking Lines åsikt

Kjell skrev brev till Viking Lines huvudkontor för att få en förklaring utan att få någon respons. Först när Kjell tog hjälp av pensionärsorganisationen SPF Seniorerna som han är medlem i fick han ett svar från en företrädare på företaget. Denne bekräftade att Viking Line ofta placerar ensamresande vid samma bord och att man planerar att fortsätta på det viset. Eleonora Hansis förklaring via ett mejl till Kjell lyder:

”Tanken bakom bordsplaceringen på Rosella är att försöka underlätta socialt för , då det kan vara svårare för den som reser ensam att få kontakt med större sällskap som redan känner varandra”.

Att ändra sin policy angående de ensamma resenärerna är inte en omöjlighet.

– Man får titta på vilka önskemål som finns, tycker man inte att det passar på det här viset så tar vi hänsyn till det. Men att dela på större sällskap för att blanda upp kring borden är inget vi vill göra, säger Eleonora Hansi till News55.

Kjell Lundgren känner sig besviken över bemötandet.

– Jag betackar mig för att resa med Viking Line, i framtiden kommer jag att vända mig till andra rederier, avslutar Kjell Lundgren till News55.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons