Pavlova är en av världens godaste desserter. Men oj, vad den misshandlas här och var! Det här receptet tycker jag är oslagbart.


Mest läst i kategorin
Saftig och luftig maräng – gärna lite frasig på ytan – med vispad grädde och sommarens härliga bär och frukter ovanpå – så är pavlovan bäst. Sån är den när det vankas middag hos kompisen Christine. Gud nåde henne om hon skulle våga servera en annan dessert, för den här är fantastisk…
På krogar och kaféer har jag fått pavlova av alla möjliga slag. Några har slängt fram en näve små industrimaränger med grädde och lite ledsen frukt och kallat det pavlova – huuu.
Hemma försökte vi göra egen pavlova en gång. Den blev mer som en pannkaka. Därför är det dags att ta fram Christines originalrecept, som hon i sin tur fått från den tidigare kulturchefen och författaren Ingmar Björkstén. Som inte bara var kulturkille utan också en av Sveriges första TV-kockar (i programmet Sköna söndag).
Så här ser det ut, och nästa gång ska vi följa det slaviskt, det ska inte bli pannkaka igen!
Ingredienser:
- 4 st äggvitor
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 2 dl strösocker
- 1 msk majsmjöl eller potatismjöl
- 2 dl vispad grädde
- 4 st kiwifrukter, skalade och skivade, plus gärna annan frukt eller bär.
Och så här gör du:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt halva sockermängden, lite i taget. Blanda majsmjölet/potatismjölet med resten av sockret och vispa ner det i omgångar. Vänd ner vinägern. Nu ska smeten vara seg och lite tung att vispa.
- Forma smeten till en hög, rund bulle, av ungefär en mattallriks omfång, på ett fuktat bakplåtspapper.
- Ställ in plåten och grädda i 150 grader c:a 7 minuter tills den fått en guldbrun yta.
- Sänk värmen till 100 grader och grädda ytterligare ungefär 1 ½ timme. Stäng av ugnen.
- Låt marängen stå kvar i eftervärmen en stund. Ta ut den och låt den svalna.
- Lägg upp den på ett fat och stryk ett lager vispad grädde över. Dekorera med kiwiskivor eller annan frukt.
Lagom för fyra personer. Som kommer att tacka med unisont jubel!