Det finns stora risker att de nya AP-fondreglerna leder till sämre pensioner enligt Eva Halvarsson, vd andra AP-fonden, och ytterligare sju ordförande och vd:ar på DN Debatt idag.
Eva Halvarsson, vd andra AP-fonden, m fl varnar: ”Nya fondförslaget ger lägre pensioner”
Mest läst i kategorin
Lägre pensioner blir troligen följden om förslagen till nya regler för AP-fonderna går igenom. Det menar åtta ordförande och vd:ar för AP-fonderna som idag skriver gemensamt på DN Debatt.
Man kallar det nya förslaget otydligt och byråkratiskt, att det ökar risken för kortsiktig politisk detaljstyrning och sätter stopp för långsiktiga investeringar och därmed i förlängningen med stor sannolikhet leder till stora förluster för pensionärerna.
“Pensionspengarna måste fredas”
Eva Halvarsson, vd för andra AP-fonden, är en av artikelförfattarna och säger till News55 att det nya förslaget förenklat innebär en ny struktur av hur man ska styra AP-fonderna i framtiden där möjligheterna till hög avkastning minskar.
– Det kommer att göra portföljerna mer lika istället för att man som nu försökt att inte lägga alla ägg i samma korg och öka riskspridningen. Dessutom ser vi en risk med att ansvaret i princip flyttas från riksdag till regering då det kan innebära situationer där det finns ett tryck att använda pengarna till annat än pensionsbuffert. Men vi menar att dessa pengar absolut måste vara fredade.
Det finns tre grundprinciper för AP-fonderna – att främja hög avkastning till låg risk, att säkerställa självständiga fonder och att ge förutsättningar för långsiktiga investeringar som tar hänsyn till miljö och etik.
Förslaget hotar lönsamheten
Redan i somras skrev Sophie Nachemson-Ekwall, doktor i företagsekonomi, och Sven-Erik Sjöstrand, professor emeritus i företagsekonomi, på DN Debatt om att Finansdepartementet bör dra tillbaka sitt förslag då det hotar både den långsiktiga lönsamheten och fondernas goda hållbarhetsarbete.
LÄS MER: Skattar mest som skattar sist – politikerna sviker pensionärerna
Eva Halvarsson och de övriga författarna pekar på att AP-fonderna idag står sig väl jämfört med andra pensionsfonder, både när det gäller avkastning och låga kostnader och att kapitalet i de fyra stora fonderna ökat från 550 miljarder kronor till 1 200 miljarder sedan 2001.
“Kostnadseffektivitet en ickefråga”
Argumentet att de nya reglerna ska göra AP-fonderna mer kostnadseffektiva ger inte Eva Halvarsson mycket för:
– Vi i andra AP-fonden har alltid arbetat väldigt intensivt med kostnadseffektivitet och ligger internationellt 30% lägre i kostnader än andra liknande fonder. Så för mig är det en ickefråga.
Fonderna har bett en extern part beräkna riskerna och kostnaderna för omställningen och kommit fram till att den troligen kommer att påverka resultatet negativt.
– Bara att lägga ner en av oss och flytta kapitalet kommer att kosta drygt 600 miljoner kronor i engångskostnad, säger Eva Halvarsson.
Så det finns brister i förslagets konsekvensanalys?
– Det finns ingen som helst konsekvensanalys, det är mer av ”Oj, det här kommer nog bli dyrt”.