Liten som stor trädgård kan bygga kompost. Platsen där du bygger din kompost bör vara nära ditt trädgårdsland (om du har ett) eller invid köksingången för att slippa släpa matavfallet onödigt långt. Den ska även ligga i skuggan, exempelvis under ett träd eller ett buskage för att undvika att avfallet brinner upp. Tänk på att börja i en mindre skala så att du inte gör en alldeles för stor kompost, nyckeln till framgång är nämligen att ha balans mellan kväve och kol samt fuktigt och torrt. Detta för att det naturliga kretsloppet ska kunna bryta ned och bygga upp de organiska materialen som slängs där i.


Mest läst i kategorin
Om du funderar på att bygga en kompost så kan det vara bra med lite matnyttiga tips:
För att på enklaste sätt kunna sköta om komposten så bör du forma den som en avlång fyrkant, exempel på mått som fungerar bra är 1,5 meter bred och 1 meter hög. Beroende på vad du tänkt kompostera kan du välja att variera längden. Sedan börjar du varva grenar med jord, diverse trädgårdsavfall och gödsel för att få komposten luftig. Tack sedan med ett lager gräs!
Mellan en temperatur på 35 – 55 grader kommer nedbrytningen i komposten igång. Det kan ta allt ifrån ett par månader upp till två år innan komposten är helt färdig – så ha tålamod. Ibland kan man behöva vattna komposten om man lägger mycket torrt material i den. Fuktigheten ska nämligen vara 50 – 60% för att komposten ska må bra. När du känner en tydlig doft av mull och det känns både varmt och torrt i komposten så är komposten färdig!
Exempel på vad du kan slänga på komposten:
- Potatis-/äggskal
- Kaffesump
- Häckklipp
- Gräs
- Fjädrar
- Äggkartonger
- Sjögräs
Detta bör du INTE lägga på komposten:
- Kalk
- Salt
- Oorganiska material
- Fett
- Handelsgödsel
- Tobaksaska
Observera att det oftast inte är tillåtet att kompostera matavfall inom tätbebyggt område utan godkända behållare av viss typ! Undersök vad som gäller i din kommun innan du bygger din egen kompost. Lycka till!