A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Efter värmebehandlingen: "Jag är 70 år nu men känner mig inte en dag äldre än 50"

Jerry Holm. Foto: Privat

Nu kan Jerry fortsätta med sitt stora ridintresse och träna utan att behöva oroa sig för nästa gång han måste byta kateter. Han hittade nämligen värmebehandling med mikrovågsteknik mot godartad prostataförstoring och det blev räddningen för honom.

CAPE MEDIA

Jerry Holm, 70 år, från Lerum hade haft svårigheter med att tömma blåsan i flera år. Efter en undersökning på Alingsås sjukhus berättade en urolog för honom att han hade två val: “hyvling”, eller TURP (TransUretral Resektion av Prostata) som det heter, eller fortsätta med katetrar att tömma själv. Vid upprepade tillfällen tvingades Jerry åka in akut för sina besvär och hösten 2018 tog det tvärstopp.

– Den sista gången blev jag remitterad från jourcentralen i Alingsås till akuten på Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås. På jourcentralen konstaterade man att jag hade fått blodflagor i urinet som koagulerat. När man använder kateter så sliter man ju på urinledaren och då kan det börja blöda. Får man inte stopp på blödningen så blir det tvärstopp i urinledaren när blodet börjar koagulera. Jag blev inlagd för spolning i ett dygn, berättar Jerry.

Hittade mikrovågsbehandling på nätet

En annons dök plötsligt upp i Jerrys Facebook-flöde. Han läste annonsen och fick då reda på att det fanns en värmebehandling med mikrovågsteknik mot godartad prostataförstoring som ett alternativ till den mer smärtsamma behandlingen “hyvling”. Jerry tog kontakt med sin läkare i Lerum, men utan att det ledde till något. När Jerry senare såg en ny annons i sitt Facebook-flöde från Dr. Sonny Schelin, urolog på Specialistläkargruppen i Kalmar, tog han saken i egna händer.

– Jag gjorde en intresseanmälan och fyllde i en enkät om mina besvär. Sonny Schelin, på Specialistläkargruppen i Kalmar, tog kontakt med mig och fick läsa min journal. Inom loppet av en månad fick jag ett brev med en kallelse för behandling.

Behandlingen mot godartad prostataförstoring gick fort

CoreTherm värmebehandling mot godartad prostataförstoring (BPH) gick fort. Jerry gick in i ett behandlingsrum där de först tömde blåsan och sedan gav lokalbedövning genom en specialkateter. Prostatavävnaden, som tryckte mot urinröret och blockerade urinflödet, värmdes sedan upp till 50 grader med mikrovågor så att vävnaden dog.

– Jag kunde följa hela förloppet från en datorskärm och efter behandlingen fick jag bära kateter i ytterligare fyra veckor, men det gjorde mig inget för jag var ju van att bära kateter vid det här laget.

Jerry berättar att det jobbigaste innan värmebehandlingen var det plötsliga behovet av att behöva kissa, utan att kunna tömma blåsan.

– Jag fick alltid bära ryggsäck med katetrar och se till att det fanns toaletter var jag än tog mig någonstans.

Rekommenderar värmebehandlingen

– Idag mår jag mycket bra. Helt otroligt bra faktiskt! Jag är precis som jag kom ihåg att jag var tidigare. Jag är 70 år nu men känner mig inte en dag äldre än 50 år. Jag rekommenderar behandlingen till alla jag pratar med och som jag bedömer kan vara intresserade. Jag träffade en person i Lerum, av en ren händelse egentligen, som är äldre än mig, och han har nu gjort samma värmebehandling.

Har du symtom som kan bero på godartad prostataförstoring? Här kan du göra ett snabbtest.

CAPE MEDIA
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.