A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Så fick Lars Göran, 75, stopp på besvären

Lars Göran med hund

Han fäktar sig fram mellan olika läkare och värjer sig mot hyvling för att tillslut hitta en värmebehandling med mikrovågor som sätter stopp på besvären.

CAPE MEDIA

För drygt två år sedan började han få svårt att tömma blåsan och tvingades gå upp flera gånger varje natt. 

– Min husläkare berättade för mig att han skulle gå i pension och då hamnade jag lite snett. Jag fick hoppa runt mellan olika läkare och ingen hade någon som helst aning om vad mitt tillstånd kunde bero på, berättar Lars Göran Selander.

Från stafetturolog till värmebehandling

Efter en tid träffade Lars Göran en läkare som skickade honom vidare till urologen. Under tiden fick han göra massor med olika tester, flödesmäta och föra scheman över toalettbesöken. 

– När jag gjort allt det här fick jag träffa en stafetturolog som jobbade inom hela Dalarna. Han såg att något var galet med mig och tog nya prover. Sen fick jag en kateter. 

I väntan på att något skulle ske började Lars Göran söka sig vidare på nätet på egen hand för att leta efter behandlingar. Han hittade en artikel av ProstaLund om en värmebehandling med mikrovågsteknik som hette CoreTherm värmebehandling mot godartad prostataförstoring (BPH). 

Godartad prostataförstoring är ett vanligt tillstånd och drabbar hälften av alla män över 50 år och 80 procent av alla män över 80 år. Vad som sker är att antalet celler i prostatan ökar i antal och det är en naturlig del av åldrandet. När prostatavävnaden växer så klämmer det åt runt urinröret och blockerar urinflödet. 

– Stafetturologen visste inte mycket om den här värmebehandlingen och började istället prata om hyvling. Det var den enda metoden de kände till.  

Hyvling eller TURP (TransUrethral Resektion av Prostata) är ett kirurgiskt ingrepp som kräver narkos eller ryggbedövning och medför en fortsatt risk för komplikationer även efter ingreppet. 

Åkte 60 mil från Mora till Kalmar

I samma veva flyttade Lars Göran från Borlänge till Mora, något som var bestämt sedan länge. Och när han gjort sig någorlunda hemmastadd tog han upp telefonen igen. 

– De kunde inte säga något om när jag kunde göra hyvling. Då härsknade jag till och fick syn på Specialistläkargruppen i Kalmar. Det visade sig att jag enkelt kunde anmäla intresse för den här värmebehandlingen genom att svara på ett par frågor. Behandlingen går under högkostnadsskyddet och kostar som ett vanligt patientbesök.

Dagen därpå fick Lars Göran ett samtal från Dr. Sonny Schelin hos Specialistläkargruppen i Kalmar. 

– Sonny fick titta i min journal och sa att jag kunde få den här behandlingen den 20 januari 2020. Toppen, tänkte jag, och satte mig i bilen för att åka hela vägen från Mora ner till Kalmar. 

Lars Göran tänker tillbaka på tiden efter behandlingen:

– Det gick fort och efter behandlingen gjorde det inget mer ont. Innan behandlingen när allt det här började var jag tvungen att hela tiden spana efter ställen där jag kunde stanna för att kissa när jag körde bil, men så är det inte längre. Nu går jag bara upp och kissar en gång på natten. Jag rekommenderar den här behandlingen till alla gubbar som har de här problemen som jag hade. Behandlingen skulle finnas i varenda region! 

Vid CoreTherm värmebehandling värms prostatavävnaden upp till 50 grader så att vävnaden, som blockerar urinröret, försvinner. Du får lokalbedövning i prostatan genom en specialkateter och hela behandlingen tar mellan sex till femton minuter.

Har du symtom som kan bero på godartad prostataförstoring? Här kan du göra ett snabbtest.


CAPE MEDIA
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.