A-
A+

Hela denna artikel är en annons

Så skulle fler män få hjälp och slippa vänta

CoreTherm-värmebehandling av godartad prostataförstoring ger patienter ett alternativ till operation. En ökad tillgång till behandling skulle avlasta sjukvården och ge kortare väntelistor.

Harald Nylund

Dr. Dag Sandblom har arbetat som urolog sedan 2002 och som kirurgspecialist sedan 1998. Han har tre vuxna barn och på fritiden ägnar han sig åt konditionsträning som också är ett stort intresse. Till vardags jobbar han som verksamhetschef på Capio Urologi Solna och den 29 augusti 2020 började de erbjuda patienter CoreTherm-värmebehandling av godartad prostataförstoring.

Allt färre operationer genomförs

Godartad prostataförstoring (BPH) drabbar ungefär hälften av alla män över 50 år och uppkommer när antalet celler i prostatan blir fler. När prostatakörteln växer blir det svårare att kissa eftersom trycket mot urinrör och urinblåsa ökar. CoreTherm-värmebehandling kräver inget kirurgiskt ingrepp och utförs med lokalbedövning på ett mottagningsbesök i öppenvården. En ökad tillgång till CoreTherm skulle avlasta sjukhusen med kortare vårdköer.

– I många regioner runt om i Sverige står idag hundratals män i kö och väntar på en TURP-operation, berättar Dr. Dag Sandblom.

TURP (Transurethral resektion av prostata) är ett kirurgiskt ingrepp där delar av den förstorade prostatan hyvlas bort för att trycket ska minska.

– För 20 år sedan var TURP en vanlig operation och det gjordes kanske 300 operationer varje år på ett medelstort sjukhus, idag är den siffran ofta nere under hundra.

”Kanske aldrig får hjälp”

Sandblom berättar att under pandemin har TURP-operationer inte prioriterats utan alla operationsresurserna har i första hand gått till cancerpatienter och livräddande kirurgi.

– Det innebär att vissa patienter med godartad prostataförstoring kanske aldrig kommer att få en operationstid då de inte är högst prioriterade och väntelistorna blir därför längre. Samtidigt vet vi att det råder en brist på sjuksköterskor och narkossjuksköterskor i landet och det går inte att enkelt vrida på en knapp för att öka resurserna, säger han.

Dr. Dag Sandblom, verksamhetschef på Capio Urologi Solna, erbjuder CoreTherm till sina patienter. Foto: ProstaLund

Dr. Dag Sandblom anser att man måste titta på alternativa behandlingsmetoder. Capio Urologi Solna samarbetar med Södersjukhuset och erbjuder deras patienter, som väntar på TURP-operation, en CoreTherm-behandling istället.  

­– Behandlingen görs på ett vanligt mottagningsrum med lokalbedövning och går fort. Det är många gånger enklare och smidigare än operation. Fördelen är kortare väntetid och nackdelen är att man behöver gå med avlastningskateter under läkningsprocessen i fyra veckor efter behandlingen

Kortare väntetider i Örebro

Dr. Sandblom menar att regionernas urologkliniker borde gå igenom sina väntelistor och se vilka patienter som passar för CoreTherm-behandling, utifrån de kriterier som är uppsatta för CoreTherm.

– De patienter som passar för CoreTherm kan man enkelt skicka en broschyr till och berätta om behandlingen. Godtar de CoreTherm skickas en remiss till en CoreTherm-aktör som får undersöka patienten. Regionerna behöver ta första steget och erbjuda patienter det här alternativet så att fler som kan också får chansen att göra behandlingen.

På Capio Läkargruppen i Örebro är det kortare väntetider på CoreTherm-värmebehandling.

– I oktober 2021 började vi med CoreTherm på Capio Läkargruppen i Örebro. Väntetiden är inte mer än två till tre veckor. Där utförs nu två till tre behandlingar varje onsdag, säger Dr. Dag Sandblom.

Vid CoreTherm värmebehandling värms prostatavävnaden upp till 50 grader så att vävnaden, som blockerar urinröret, försvinner. Du får lokalbedövning i prostatan genom en specialkateter och hela behandlingen tar mellan 6–15 minuter.

Har du symtom som kan bero på godartad prostataförstoring? Här kan du göra ett snabbtest.

Harald Nylund
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.