A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Många män lider i det tysta - här får du snabbt träffa en urolog

Med egenremiss får du snabbt en kallelse för att bli undersökt hos Urogyn i Solna och slipper stå i årslånga köer i väntan på operation. Metoden heter CoreTherm® och är en effektiv behandling vid godartad prostataförstoring. ”Vi kan hjälpa många, det är bara att höra av sig. Jag har tider varje vecka, säger Björn Zackrisson som är medicine doktor och specialistläkare i urologi.

Harald Nylund

Godartad prostataförstoring eller Benign Prostata Hyperplasi är en naturlig del av åldrandet och uppkommer när cellerna i prostatan ökar i antal. När prostatakörteln växer börjar vävnaden trycka mot urinblåsan och klämmer åt runt urinröret. För många män medför detta en försämrad livskvalitet när urinen får svårare att passera, när de nattliga toalettbesöken blir fler och sömnen lidande. För att råda bot på detta finns läkemedel som lindrar besvären och med TURP (transuretal resektion av prostata) opereras delar av prostatakörteln bort för att trycket mot urinblåsa och urinrör ska minska. Den här operationen är ett kirurgiskt ingrepp som kallas för hyvling.

Botande behandling med lokalbedövning

Till Urogyn i Solna kan patienter vända sig direkt via en egenremiss och om läkaren gör den bedömningen finns ett alternativ till hyvling. Metoden heter CoreTherm® och är en evidensbaserad värmebehandling och icke-kirurgiskt ingrepp.

– Patienten är här i 40 minuter sammanlagt och själva behandlingen tar inte mer än fem till femton minuter. Man får lokalbedövning via en specialkateter och får åka hem direkt efteråt och gå med tillfällig avlastningskateter under läkningsprocessen i fyra veckor, säger Björn Zackrisson, medicine doktor och specialistläkare i urologi på Urogyn i Solna.

Med CoreTherm® värms prostatavävnaden upp till 50 grader med mikrovågor så att vävnaden som trycker mot urinblåsa och blockerar urinrör försvinner. Behandlingen genomförs på ett vanligt läkarbesök och ingår i det offentliga sjukvårdssystemet.

Björn Zackrisson jobbar på Urogyn i Solna och är med. dr. och specialistläkare i urologi. Foto: Privat

CoreTherm som alternativ till ett kirurgiskt ingrepp

Vårdskulden växer och köerna till operation inom slutenvården blir längre.

– I Stockholm har CoreTherm® inte funnits i mer än ett och ett halvt år och redan innan pandemin hade sjukhusen svårt att hinna med att göra hyvlingsoperationer. Den här värmebehandlingen erbjuder många av alla de män som fått vänta länge ett alternativ till operation inom rimlig tid, förklarar Björn Zackrisson.

I april var det 17 500 patienter som väntade på ett förstabesök till urolog. Av dessa är 2 000 utredda och väntar på operation för godartad prostataförstoring. Väntetiden kan vara uppemot ett till två år.

Sök vård direkt med egenremiss

På Urogyn i Solna har man enbart en planeringstid på en till två veckor för en CoreTherm-behandling.

–  På Urogyn i Solna har vi ingen väntetid utan bara en planeringstid och givetvis är patienterna glada över att äntligen få behandling. Många män lider i det tysta med sina läkemedel och katetrar och tror att det måste vara så här. Vi kan hjälpa många och det är bara att höra av sig. Jag har tider varje vecka, säger Björn.

Genom att fylla i en egenremiss för värmebehandling av prostata med CoreTherm®, som sedan bedöms av en läkare, kan patienten snabbt få en kallelse till undersökning. En egenremiss är ett alternativ till att söka sig till vårdcentralen och därifrån remitteras till urolog för vidare undersökning.

– Med egenremiss får man träffa en urolog snabbt och i vårt fall väldigt snabbt eftersom vi inte har någon väntetid utan bara en planeringstid för mottagningsbesök.

Här kan du ladda ner egenremiss

Har du symtom som kan bero på godartad prostataförstoring? Här kan du göra ett snabbtest.

Harald Nylund
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.