A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Rolf, 63: "Många lider i det tysta"

Efter 15 år av besvär och flera akutbesök hittade Rolf en behandling som fungerade. Han berättar att många lider i det tysta och inte tror att det finns någon hjälp mot godartad prostataförstoring.

CAPE MEDIA

Under mer än ett decennium åkte Rolf på tre blodförgiftningar och fick åka in akut för sina besvär. Han fick medicin, men där stannade också hjälpen från Landstinget. 

– Var jag än åkte var jag tvungen att se till att jag kunde gå på toaletten och jag sov dåligt om nätterna eftersom jag var uppe fyra till fem gånger för att försöka gå på toaletten.   

I våras var det som allra värst och Rolf fick åka in akut igen.

– Jag tänkte att nu måste det här få ett slut. 

Hittade värmebehandling

Godartad prostataförstoring (BPH) drabbar många och ungefär hälften av alla män över 50 år. När cellerna i prostatan ökar i antal, vilket är en naturlig del av åldrandet, blir prostatakörteln större och kan då klämma åt urinröret vilket gör att det blir svårt att kissa. Går det inte att tömma blåsan behöver man bära engångskatetrar och det ökar bland annat risken för att få blodförgiftning, infektioner och blödningar i urinvägarna. 

När Rolf låg där på akuten i våras började han göra research och hittade då CoreTherm värmebehandling. Sjukvården nämnde ingenting om någon behandling för honom utan Rolfs akuta tillstånd skulle botas med medicin. 

– Jag hittade kontaktuppgifter till Dr. Sonny Schelin hos Specialistläkargruppen i Kalmar och tog kontakt. Redan nästa vardag ringde Sonny tillbaka till mig och meddelade att jag var välkommen till honom för att få den här behandlingen. 

Bara tre veckor efter samtalet, den 15 juni i våras, åkte Rolf in till Specialistläkargruppen i Kalmar för värmebehandlingen och besöket kostade honom inte mer än ett vanligt vårdbesök.  

– Jag fick bedövning och när den satte sig kände jag ingenting. Jag minns att jag upplevde en kortare värmestigning i kroppen men inget mer än det. Jag kände mig trygg när jag var i Dr. Sonny Schelins händer och den tryggheten var a och o för mig. 

Rolf tänker tillbaka på tiden före behandlingen:

– Det värsta var i våras när jag blev akut dålig och då hade jag alla problem du kan tänka dig. Jag påverkades också psykiskt och kunde vakna på morgonen och vara helt slutkörd, men det blev en vana. Man är nog ganska tärd fast man egentligen inte vet om det. 

Tiden efter behandlingen

Behandlingen tog sammanlagt inte mer än en timme och Rolf kunde åka hem redan samma dag. Därefter fick han bära kateter en dryg månad. 

– Jag var precis nyligen på efterkontroll och allt var strålande bra med mig. Den psykiska biten har jag ännu inte riktigt vant mig vid och att jag faktiskt har det så otroligt mycket bättre nu. 

I vardagen träffar Rolf många bekanta och hör mellan raderna att många lider i det tysta och skulle behöva värmebehandlingen för att slippa gå runt med sina besvär. 

– Jag tänker på hur många som verkligen behöver den här behandlingen och en del kommer aldrig iväg för att de tror att det inte finns någon hjälp att få. 

Vid CoreTherm värmebehandling värms prostatavävnaden upp till 50 grader så att vävnaden, som blockerar urinröret, försvinner. Du får lokalbedövning i prostatan genom en specialkateter och hela behandlingen tar mellan 6–15 minuter.

Har du symtom som kan bero på godartad prostataförstoring? Här kan du göra ett snabbtest.

CAPE MEDIA
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.