A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Så blev livet för Hans efter effektiv värmebehandling

Hans Lindahl i Skurup hade länge levt ett liv där varje dag gick ut på att byta en kateter mot en annan. Det blev hela tiden värre och till slut orkade han inte ens jobba med båten längre och förbereda den för sjösättning. Efter en värmebehandling med mikrovågor har livet gått tillbaka till det normala. – Nu orkar jag jobba med båten igen, det kan du tro, hon ligger i sjön också, säger Hans.

CAPE MEDIA

Den långa perioden som föregick värmebehandlingen beskriver Hans som en ytterst besvärlig tid.

– Jag hade svårt att pinka och fick gå på olika tester och ta olika prover. De undersökte mig på lasarettet i Ystad flera gånger och jag fick hela tiden gå runt med kateter och hade den både på magen och på benet. Även fast jag hade kateter så läckte det ju, usch, det var så hemskt.

Efter ett nytt besök fick Hans återigen en ny kateter och en sjuksköterska ringde upp efter en tid för att fråga honom om det hade fungerat bättre.

– Jag sa ju som det var. Det hade inte alls hjälpt. Jag kunde fortfarande inte kissa. Sjuksköterskan sa att hon skulle göra en ny uppföljning senare.

Men det drog ut på tiden.

– Jag jobbade på min båt då, som stod hemma på tomten, men så kom jag till en punkt då jag inte ens orkade med det. Då sökte jag mig tillbaka till vårdcentralen igen.

Höll på att explodera

Hans berättade för sjukhuspersonalen att han inte klarade av detta mer och kände att han höll på att explodera eftersom han inte kunde tömma blåsan.

– De sa att jag måste åka in till akuten direkt och min fru körde mig dit. Väl på akuten lyckades de till slut tömma mig och det var det värsta jag varit med om kan jag säga.

Blev erbjuden “hyvling”

Hans blev så erbjuden “hyvling” av lasarettet i Ystad. Hyvling av prostatan (TURP – TransUretral Resektion av Prostata) är ett kirurgiskt ingrepp då man minskar prostatakörteln genom att hyvla bort vävnad och sedan får man övernatta på urologen. Hans blev satt i kö för hyvling, men tiden gick och efter månader av väntan fick han inget operationsdatum och ingen talade om för honom att det fanns en alternativ behandling.

Hittade CoreTherm värmebehandling

Rätt som det var ringde Hans son Peter till honom och tipsade om en värmebehandling med mikrovågor mot godartad prostataförstoring. Det dröjde inte länge förrän Hans kom i kontakt med Dr. Sonny Schelin, urolog på Specialistläkargruppen i Kalmar.

– Jag fick inte vänta på behandling i mer än ett par veckor bara, berättar Hans.

På Specialistläkargruppen i Kalmar tog de bort den gamla katetern och påbörjade behandlingen. Med CoreTherm värmebehandling värms prostatakörteln upp till 50 grader så att vävnaden, som blockerar urinflödet, försvinner. Hans fick lokalbedövning och kunde följa hela händelseförloppet från en datorskärm.

Så mår Hans idag efter behandlingen

Behandlingen gick bra och Hans kunde åka hem redan samma dag och behövde inte ta upp en sängplats på urologen.

– Idag är jag som pånyttfödd!

Och nu är det roligare att jobba med båten?

–  Nu orkar jag jobba med båten igen, det kan du tro, hon ligger i sjön också!

Har du symtom som kan bero på godartad prostataförstoring? Här kan du göra ett snabbtest.

CAPE MEDIA
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.