A-
A+

Hela denna artikel är en annons

Doktorn om folksjukdomen hos män: ”Så oerhört frustrerande”

Godartad prostataförstoring är en sjukdom som drabbar ungefär varannan man över 50 år. Trots att det finns en välfungerande behandling är det ytterst få som får hjälp att bli av med sitt lidande.

CAPE MEDIA

Doktor Sonny Schelin är specialist i allmän kirurgi och medicine doktor i urologi. Han är mannen bakom CoreTherm® värmebehandling och startade Specialistläkargruppen i Kalmar med sin hustru Ylva.

Det här sker vid godartad prostataförstoring

Godartad prostataförstoring, även kallat Benign Prostata Hyperplasi, drabbar ungefär varannan man över 50 år och uppstår till följd av att prostatakörteln växer och klämmer åt runt urinröret så att det blir svårt att kissa.

– Prostatakörteln växer under inverkan av det manliga könshormonet och det börjar märkas redan från 30–35 års åldern. Ungefär 30 procent av alla män utvecklar en så pass höggradig urinträngning att de får avflödeshinder, berättar Dr. Sonny Schelin.

Dessa är vanliga symtom

Tidiga symtom på godartad prostataförstoring att vara extra vaksam på är när man behöver kissa två gånger på morgonen och även gå upp på nätterna för att kissa mer än en gång.

– Man brukar tala om tömningsbesvär och lagringsbesvär.

Tömningsbesvär innebär att strålen blir så svag att man ibland kissar rakt ner. Det kan också ta tid innan urinen kommer och man kan behöva krysta för att komma igång med kissandet.

– Ytterligare tömningsbesvär är att man kissar i omgångar för att urinblåsans muskelsäck behöver vila och att man inte lyckas tömma urinblåsan, berättar Sonny.

Lagringsbesvär innebär också att man kan få efterdropp och behöva kissa flera gånger på natten. Ofta behöver man rusa till toaletten för att inte kissa på sig.

Då hade fler valt CoreTherm

Idag får patienter med godartad prostataförstoring symtomlindrande läkemedel utskrivna som ska lindra besvären. Men att det finns en botande och effektiv behandling nämns sällan. 

– Behandling med mikrovågor, även kallad TUMT, fick utstå mycket kritik på tidigt 1990-tal för att tekniken inte var färdigutvecklad då.

Tekniken har gått framåt och idag fungerar TUMT (TransUretral mikrovågsbehandling) väldigt bra.

– Godartad prostataförstoring är en folksjukdom som misshandlar patienter! Okunskap och utgångsläget med dåligt rykte för behandlingen skapar en ovilja att lära sig mer om metoden, berättar Sonny.

Han är övertygad om att fler urologer hade rekommenderat CoreTherm® om de förstått hur välfungerande, säker och trygg behandlingen är.

– Det är så oerhört frustrerande för mig som sitter på tekniken, kunskapen och erfarenheten att jag inte får större gehör. Den här sjukdomen är botbar och jag botar patienter så att de blir friska. Jag har en väntetid på i regel två eller tre veckor istället för att man ska behöva gå och vänta på en operation som kanske aldrig blir av. För patienternas bästa blir man ju förbannad!

Doktorn berättar att behandlingen sker på ett vanligt öppenvårdsbesök och belastar på så vis inte slutenvården så att man kan fortsätta prioritera att ge vård till cancerpatienter.

Här finns CoreTherm-behandlingen

Godartad prostataförstoring går att bota men förvärras besvären blir urinblåsan tillslut så kraftigt uttänjd att den blir slapp och inte längre kan skapa ett öppningstryck och tömningstryck.

– När du kissar sämre blir det urin kvar i urinblåsan och tillslut får du urinstopp. Då får du överaktiv blåsa eller urininkontinens och då rinner det ur penis var femte minut, förklarar Sonny.

Han har utfört CoreTherm® på svårt hjärtsjuka patienter och patienter som går på blodförtunnande mediciner. Förutom hos Specialistläkargruppen i Kalmar finns ett antal privata urologer i Stockholm och Örebro som utför samma behandling med kort väntetid.

– Det är en smärtfri behandling med lokalbedövning. Jag har inte behövt skicka någon patient till sjukhus för akuta komplikationer under alla år och nu närmar det sig tre tusen behandlingar, avslutar Sonny.

Vid CoreTherm värmebehandling värms prostatavävnaden upp till 50 grader så att vävnaden, som blockerar urinröret, försvinner. Du får lokalbedövning i prostatan genom en specialkateter och hela behandlingen tar mellan 6–15 minuter.

Har du symtom som kan bero på godartad prostataförstoring? Här kan du göra ett snabbtest.

CAPE MEDIA
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.