A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Varannan man över 50 drabbas - så får du effektivast behandling

Värmebehandling mot godartad prostataförstoring är en effektiv, snabb och smärtfri behandling med mikrovågor som inte kräver ett kirurgiskt ingrepp. Sören Broman har genomgått CoreTherm värmebehandling.

CAPE MEDIA

Varannan man över 50 år drabbas av godartad prostataförstoring och vårdköerna för kirurgiska ingrepp blir längre och längre. TURP (TransUretral Resektion av Prostata) eller “hyvling” är ett jobbigt ingrepp som kräver narkos eller ryggbedövning. Man går då in och avlägsnar delar av prostatan som trycker mot urinröret. Sedan måste man ligga över på sjukhuset en hel natt.

Sören Broman, 70 år, från Mariannelund, berättar om tiden före CoreTherm värmebehandling:
– Det tog tvärstopp och jag kunde inte kissa. Det blev värre och värre och jag fick springa upp flera gånger varje natt. Då ringde jag till vårdguiden 1177 och fick åka in akut och träffa en jourläkare på närakuten i Eksjö. Jag frågade honom varför jag var svullen i benen och hela underkroppen och fick tabletter på recept att hämta ut mot urinvägsinfektion.

Det blev inte bättre.

– Detta var en fredag och jag fick åka hem med mina tabletter. Det var den värsta helgen jag någonsin upplevt. Jag fick vänta tills måndag morgon för att åka in till Mariannelunds vårdcentral och där tömde de mig direkt. Jag fick en remiss till urologavdelningen Höglandssjukhuset Eksjö. Där fick jag en kateter insatt som jag fick bära hela den långa, varma sommaren, i väntan på den vanliga TURP-behandlingen.

Hittade rätt tillslut

Transuretral mikrovågsbehandling (TUMT) mot godartad prostataförstoring är ett lindrigare ingrepp än vad “hyvling” är. Metoden heter CoreTherm värmebehandling och man för då in en kateter med mikrovågsantenn via urinröret och värmer upp prostatakörteln för att sedan avlägsna vävnaden i prostatan som trycker mot urinröret och därmed blockerar urinflödet. När prostatakörteln värms upp till 50 grader med mikrovågor dör vävnaden.

– I väntan på behandling hittade vi Specialistläkargruppen i Kalmar. Min sambo hittade behandlingen på Facebook. Allt som allt tog det inte mer än någon timme och jag kunde åka hem direkt efteråt, berättar Sören.

“Mår prima idag”

CoreTherm värmebehandling mot godartad prostataförstoring (BPH) kräver endast lokalbedövning och inget kirurgiskt ingrepp är nödvändigt. Efter ingreppet kan man åka hem redan samma dag och äta antibiotika och ta medicin mot urinträngningar i 3-4 veckor. Man bär en urinvägskateter i upp till fyra veckor och efter ett sista återbesök är allt klart.

– Jag bar katetern i fyra veckor efter behandlingen och de ringde och frågade hur jag mådde under tiden, men jag hade inga som helst problem. Jag mår prima idag, säger Sören.

Rekommenderar till andra

Vid godartad prostataförstoring kan det knipa åt kring urinröret så att man får svårt att riktigt tömma urinblåsan. Man kan få svagare urinstråle än tidigare och känna ett behov av att kissa oftare och flera gånger på nätterna. Det kan ibland dröja tills man får riktigt tydliga besvär av en godartad prostataförstoring och lyckas man inte tömma urinblåsan ordentligt kan man i värsta fall få urininkontinens eller njurskador.

– Jag rekommenderar behandlingen till många. Min bror har också genomgått behandlingen. Jag rekommenderar inte bara behandlingen för att den är enkel och smärtfri, utan du frigör ju plats på andra urologmottagningar för cancerpatienter till exempel och tar inte upp någon sängplats, avslutar Sören.

Har du symtom som kan bero på godartad prostataförstoring? Här kan du göra ett snabbtest.

CAPE MEDIA
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.