A-
A+

Hela denna artikel är en annons

Här är behandlingen som Stefan, 69, fick: "Helt fantastiskt"

När Stefan Davidsson, 69, fick tömningsbesvär och svårt att kissa gick han till urologen för att få prostatan undersökt och remiss för särskild värmebehandling med mikrovågor. Efter behandling blev han helt återställd.

CAPE MEDIA

Han tog regelbundna PSA-prover på Alingsås lasarett för att genom blodprover hålla koll på PSA-värdet i prostatan. Värdet ökade långsamt och under 2019 blev besvären för stora.

– Det tog längre tid att börja kissa och när strålen tog slut kunde det plötsligt börja rinna igen. Det kunde dröja flera minuter innan jag var färdig, berättar Stefan Davidsson från Alingsås.

Han ville inte förlita sig på mediciner för att lindra sina symtom och remitterades slutligen till urologmottagningen i Alingsås för att göra biopsi, ett vävnadsprov av prostatan.

– Biopsin visade att det inte var cancer i prostatan, men att prostatakörteln var rejält förstorad.

Kände sig trygg med värmebehandling

CoreTherm® värmebehandling är en effektiv behandling vid godartad prostataförstoring (BPH) där prostatavävnaden som trycker mot urinröret värms upp och avlägsnas med mikrovågor. När man blir äldre ökar cellerna i prostatan i antal och det är helt naturligt. När prostatakörteln växer kan vävnaden klämma åt runt urinröret och lyckas man då inte tömma urinblåsan kan det leda till urinvägsinfektioner, blödningar och njurskador. Biopsin visade att Stefan hade godartad prostataförstoring, något hälften av alla män över 50 år drabbas av.

– Jag blev remitterad till Skaraborgs Sjukhus i Skövde för att genomföra ProstaLunds CoreTherm®-behandling mot godartad prostataförstoring. Jag var orolig över att behandlingen skulle påverka sexualiteten negativt, men efter att ha läst en långtidsstudie från ProstaLund kände jag mig lugnare. Sexualiteten påverkas inte alls av den här behandlingen.

Långtidsstudien visade att efter behandling minskar risken för framtida prostatacancer med 50 procent.  

– Att gå livet ut med besvär som bara ökar fanns inte som alternativ för mig. Jag tänkte att det var klokast att göra något åt situationen, berättar Stefan.

Stefan genomförde behandlingen i mars 2021 och berättar hur det gick.

– Jag fick en ”trängningskänsla” från urinblåsan och viss värmehöjning i prostatan, men inte mer än så. Den här värmebehandlingen med mikrovågor var inte blodig och tog inte mer än 15 minuter. Läkarteamet bestod av fyra personer och de jobbade effektivt. Jag är tacksam och tycker det är helt fantastiskt att jag fick den här behandlingen.

I den läkningsprocess som följde fick Stefan bära kateter för tillfällig avlastning i fyra veckor med påse fastspänd på insidan av låret.

“Du måste ha tålamod”

Idag mår Stefan bra och berättar om vikten av att ha tålamod. Även om CoreTherm® värmebehandling går fort måste kroppen få tid för återhämtning.

– Eftersom behandlingen är enkel och går fort så kan det också finnas en förväntan att läkningsprocessen också ska gå fort, men kroppen måste få tid för återhämtning. Prostatakörteln är svullen och urinen kan vara blodfärgad i flera veckor efteråt. Du måste ha tålamod och inse att det kan ta två till tre månader innan allt läkt färdigt.

Vid CoreTherm värmebehandling värms prostatavävnaden upp till 50 grader så att vävnaden, som blockerar urinröret, försvinner. Du får lokalbedövning i prostatan genom en specialkateter och hela behandlingen tar mellan 6–15 minuter.

Har du symtom som kan bero på godartad prostataförstoring? Här kan du göra ett snabbtest.

CAPE MEDIA
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.