News55

Ann Zacharias om relationen till Gärdestad: "Är besviken"

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 05 apr. 2022

Ann Zacharias omskrivna relation med framlidne Ted Gärdestad var ett helvete. Nu berättar hon om de svåra åren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regissören och skådespelerskan Ann Zacharias, 65, är aktuell med självbiografin ”En ovanlig fågel” och har hållit sig undan från rampljuset under många år. Nu öppnar hon upp i Aftonbladet om relationen med Ted Gärdestad som avslutade sitt liv 22 juni 1997. Han drabbades av schizofreni, en sjukdom som började plåga artisten redan när han var 22 år.

Paret fick tillsammans barnen Marc och Sara men det var stundtals en svår period då Ted blev alltmer påverkad av sin sjukdom och sitt val att engagera sig i Bhagwan-sekten.

– Det var ett helvete. Knäppen kom när Ted hade varit i ett rum i tre dygn där de fick göra vad de ville, inklusive våldta varandra. Det var Ted jättechockad av. Han var ju emot våld, men det var någon frihet som man skulle leva ut. Han mådde jättedåligt av den upplevelsen.

Det fanns till och med perioder då hon önskade att han kunde få sluta lida av sin sjukdom och få frid.

– Folk blev chockade att jag sa att det var väldigt skönt för honom, men det är klart att jag tyckte det. Jag såg att det var olidligt för honom att höra röster inom sig och jag ville inte se honom lida. Men då hade vi gjort slut, jag kunde inte leva ihop med en människa som var så sjuk. Det var en tragedi och jag såg att han blev sjukare och sjukare.

Alla löpsedlar som bara fokuserat på Ted som ett offer har också varit svår under åren och skådespelerskan önskade att det fanns en annan bild av den begåvade artist han var.

– Fina Ted. Jag är besviken på att man inte har tagit upp den levnadsglada, jättebegåvade Ted. Man frossar i hans psykiska sjukdom och det tycker jag är fruktansvärt. I stället för att man berättar att man både kan vara en jättecharmig person och sedan få en jätteknäpp så fokuserar man bara den sjuka biten.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS