News55

Att gå till läkaren kan vara förknippat med oro - Här är sju saker du inte bör göra hos doktorn

Artikelbild
Fredrik Sandberg/TT
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 28 sep. 2021

Många av oss fasar för att gå till läkaren av rädsla för oupptäckta sjukdomar eller tester som gör ont. Här kommer listan på sju saker du ska undvika hos doktorn för att få den bästa vården.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

  • Var inte tyst om dina besvär och håll dem hemliga. Du har bara en chans att berätta om dina krämpor. Se till att göra det i början av besöket för att läkaren ska få tid på sig att undersöka dig i lugn och ro innan besökstiden är slut.
  • Att prata i telefonen så läkaren får vänta under besöket är inte populärt. Det kommer betyda att ni drar över tiden och andra patienter får vänta resten av dagen.
  • Du tror att du vet bättre än läkaren och har googlat dig fram till dina symtom. Det är bra att vara vetgirig och nyfiken men läkaren är utbildad och vet bäst. Var öppen för en dialog och ha ett öppet sinne för att få så mycket hjälp som möjligt.
  • Gör en lista över de symtom du har och besväras av, har du fler så boka i så fall olika tider för olika problem. På så sätt får du ut mer av besöken och kan fokusera på ett problem i taget.
  • Var ärlig om din hälsa även om dina symtom kan kännas jobbiga att ta upp. Risken är stor att du feldiagnostiseras och får fel behandling om du inte är ärlig. Berätta även om de eventuella läkemedel du tar.
  • Kom i tid, till din tid. Att inte hålla tiden till ditt läkarbesök kommer bara resultera i att du får mindre utrymme att berätta om dina problem och mindre tid för läkaren att kunna dra någon slutsats.
  • Undvik att byta läkare i tid och otid. Om du är missnöjd och upplever att du inte får den vård du har rätt till är det förstås rimligt. Att träffa en ny läkare ofta gör att ni måste börja om på ruta ett igen.

Källa: MåBra

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS