News55

Ett år efter första besöksförbudet: Så upplevs det

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 17 feb. 2021

Det har snart gått ett år sedan det första besöksförbudet infördes på vård- och omsorgsboenden i Sverige. Så ser några äldre på tiden utan besök.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Göteborg är en av många städer som införde besöksförbud på vård- och omsorgsboenden. Efter ett uppehåll på drygt månader återinfördes restriktionerna i december. Det senaste budet är att besöksförbudet gäller fram till 23 februari.

— Det är svårt både för oss som bor här och för de anhöriga. Men vi måste ändå tycka att det är bra, det skyddar oss ju, säger Veronica Karlsson som bor på Svaleboskogen till nättidningen Vårt Göteborg.

Närmare bestämt var det den 12 mars i fjol som besöksförbudet infördes. Restriktionerna släpptes den 1 oktober men drygt två månader sedan återinfördes det då smittorisken på nytt bedömdes vara för stor.

— Det är många som påverkats på ett negativt sätt. Vi har hyresgäster som haft besök nästan dagligen av anhöriga innan pandemin, säger Lisa Hellsten, enhetschef på Svaleboskogen, till Vårt Göteborg.

Undersköterskan Claudia Morales Mattiasson har arbetat på Svaleboskogen i 30 år

–Vi i personalen kan aldrig ersätta en anhörig eller en god vän. Många av våra äldre har bott här länge och många i personalen har också jobbar här länge, vi har starka band både till våra boende och anhöriga. Det har varit ett stort plus för oss under pandemin. 

Videosamtal som till exempel Facetime har blivit ett bra redskap att prata med anhöriga.

Vård- och omsorgsboendet har fortsatt med aktiviteter under pandemin med den viktiga skillnaden att de nu mer sker på respektive enhet istället för gemensamt. Det handlar om musikstunder, dans, allsång, sittgymnastik och bingo, för att nämna några aktiviteter.

ANNONS

Veronica Karlsson har bott fyra nästan år på Svaleboskogen. Så här säger hon om besöksförbudet.

— Det är svårt både för oss som bor här och för de anhöriga. Vi måste ändå tycka att det är bra, det skyddar oss ju.

Svaleboskogen var ett av fyra vård- och omsorgsboenden i Göteborg som fick erbjudande om vaccin till hyresgästerna med start redan den 27 december.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS