News55

Fogdö om livet efter olyckan: "Förbannad på mig själv"

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 12 apr. 2022

Thomas Fogdö bröt ryggen i en skidolycka och blev sittandes i rullstol och även om han idag lever ett fullgott liv så skyller han olyckan på sig själv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var 1995, den 7 februari, som slalommästaren, Thomas Fogdö, 52, med fem världscupsegrar i bakfickan, bröt ryggen och hamnade i rullstol. Han var då endast 24 år gammal och hade hela livet framför sig.

– Jag låg på rygg och hade benen dubbelvikta över mig och så vig var jag inte egentligen så jag förstod att något gått sönder, har han sagt till Sportbladet.

Han landade så illa på en stubbe under transportsträckan i Åre och insåg snabbt att något var riktigt illa.

– När jag tappade balansen förstod jag att nu går det åt helvete. Det tog bara tvärstopp, men det gjorde inte ont.

Thomas tillbringade fyra månader på sjukhuset i Umeå och det var ett tufft besked han fick ta del av efter han helt förlorat känseln från midjan och neråt.

– Han som opererade mig var otroligt tydlig och sa “du kommer förmodligen att få sitta hela livet i rullstol”, så det fanns inte utrymme för någon alternativ tolkning. Det var brutalt, men jag började hantera det där. Men innan jag förstod fullt ut vad de innebar, det vet jag fortfarande inte, säger Fogdö.

Och han är medveten om att han själv kan ha varit en del av orsaken till olyckan som präglat hela hans liv. Enligt honom själv hade han för hög hastighet och uppknäppta pjäxor den där ödesdigra dagen.

Idag lever han familjeliv med tre döttrar och hustrun Anna och föreläser och jobbar som idrottspsykolog och tittar gärna på skidåkning på distans.

ANNONS

– Störtlopp tycker jag är kul, men jag tycker inte om när de ramlar. Jag får ont i hela kroppen när jag ser det. De får gärna hålla sig på benen. Men jag älskar skidåkning, det har aldrig varit någon bitterhet. När jag låg på sjukhus låg jag och följde säsongen jag skulle vara med på tv. Jag är inte förbannat på skidorna, möjligen är jag förbannad på mig själv.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS