News55

Här är 10 enkla sätt - Så mår du bättre på ålderns höst

Artikelbild
Ulf Palm/TT
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 20 sep. 2021

Med åldern följer en del krämpor och många känner sig ensamma och isolerade men med 10 enkla steg kan du öka livslängden och höja livskvaliteten genom enkla justeringar enligt professorn och allmänläkaren Bertil Marklund. – Man behöver inte ändra sitt liv totalt, lovar han.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

  1. Skapa sunda vanor som är lätta att efterleva. En promenad i rask takt varje dag ökar både välbefinnandet och pulsen.

  2. Var rädd om din munhälsa och noga med din tandborstning, inflammationer i munnen kan sprida sig ut i resten av kroppen så använd tandtråd och byt tandborste regelbundet.

  3. Visste du att en skvätt olivolja varje dag håller doktorn borta? Lätt att ringla över salladen eller doppa en bit bröd i. Den innehåller nämligen väldigt mycket Omega 3 som motverkar infektioner.

  4. Ät sakta och invänta mättnad, att dras med övervikt är på sikt dåligt för hälsan. Fysisk aktivitet bygger muskler och kondition men ser även till att vikten stannar där den ska.

  5. Ät D-vitamin från höst till vårdagjämningen, desto äldre vi blir, desto svårare blir det för tarmen att ta upp D-vitamin så passa på att ta den där promenaden när solen står som högst.

  6. Undvik stress, se till att ta det lugnt, vik tid för återhämtning och vila. Stress är lika skadligt som rökning, att försöka ha en positiv inställning till livet vinner man på. Forskning visar att optimister är både friskare och lever längre än pessimister.

  7. Sov tillräckligt mycket. Under sömn och vila reparerar kroppen sig och vårt undermedvetna bearbetar olika händelser.

  8. Ibland kan ensamhet och isolering vara ett problem när man blir äldre, det kan vara svårt att bryta den spiralen men att fråga om någon vill med på en promenad eller ta en kopp kaffe brukar vara uppskattat.

  9. Leta i mataffären efter de färgglada grönsakerna och frukterna vare sig de är frysta eller färska. De innehåller en hög andel antioxidanter som motverkar inflammation.

  10. Drick gärna 2-3 koppar kaffe om dagen, det minskar nämligen också risken för inflammation.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS