News55

John Mellkvist: Därför ska du välja din ålder

Artikelbild
John Mellkvist är aktuell med boken “Välj din ålder – En bok för alla jämna och ojämna födelsedagar”. Foto på John Mellkvist: Jenny Hammar
News55
News55
Uppdaterad: 24 dec. 2020Publicerad: 24 dec. 2020

Det är aldrig för sent att lära sig något nytt och det blir allt vanligare att hitta ”sin grej” senare i livet. “Vi behöver inte längre leva vår ålder, vi kan faktiskt leva våra liv. Tåget har inte gått. Har du en idé och en möjlighet, ta den”, säger PR-konsulten och framtidsspanaren John Mellkvist som är aktuell med boken “Välj din ålder - En bok för alla jämna och ojämna födelsedagar”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

John Mellkvist är sedan 2018 ambassadör i regeringens delegation för senior arbetskraft och engagerad i att minska ålderism och åldersdiskriminering både i arbetslivet och samhället. 

-Det kändes naturligt att skriva boken eftersom jag jobbat så aktivt och intensivt med åldersfrågorna de senaste åren. Boken sammanfattar mina tankar och och observationer och handlar mycket om arbetslivet eftersom det är en viktig del av vårt totala liv. 

Varje ålder har sina fördelar

Han tycker att alltför mycket i frågan hittills kretsat kring problem, att åldrande ses som något negativt och att äldre står mot yngre. 

-Jag anser att man måste titta mycket mer på hela åldersspektrat. Varje ålder har sina fördelar och det alla åldrar har gemensamt är att man har en vinning i att kunna se framåt. Jag har med flera inspiratörer i boken, som Leif Mannerström, Björn Ulvaeus och Kristina Kappelin. Rutinerade människor som fortfarande är aktiva. Unga i dag har mycket stress och press på sig, de ska känna att det finns tid och att de inte alls behöver bestämma hela färdrutten tidigt i livet.

Fröet till boken började med ett inlägg på LinkedIn där han därefter dagligen delat med sig av kortfattade tankar om ålder. Den resan går att följa kronologiskt i boken. 

-Den är skriven så att man kan dyka ner var som helst och använda den som handbok eller inspiration. Men i boken finns också både handfasta råd och längre spaningar och analyser. 

Du har gjort en egen ålderstrappa, varför?

ANNONS

-Jag var trött på den gamla uttjänta, den går uppför till 50 och sedan nerför. Det är ett omodernt sätt att tänka, vi lever längre och är friskare. Människor i dag mår ofta bättre efter 50. Jag vill ge exempel på hur man kan ta sig an en livslång utveckling och hur man kan se på saker och ting under tiden, man behöver olika saker vid olika tidpunkter i livet, för att komma till sin rätt. 

Vill du säga något om bokens titel?

-Den är tänkt att kunna läsas på olika sätt. En del människor väljer bokstavligt talat sin ålder, de bestämmer sig för att inte bli gamla eller att vara gamla redan när de är unga. Det jag huvudsakligen vill är att du ska välja din egen ålder här och nu, eftersom vi lever i en tid där vi efter en viss tidpunkt känner en rädsla för att bli äldre. Man vet aldrig exakt hur livet kommer att te sig, men man vet genom både forskning och levande exempel hur det mycket väl kan te sig och det tycker jag är viktigt att belysa. Oavsett om du är 20, 40 eller 70 så ska du veta att du mycket väl kan ha din allra bästa tid framför dig. Du ska inte behöva vara rädd för att bli äldre och du ska inte ducka för dina födelsedagar, det är därför som bokens undertitel är “En bok för alla jämna och ojämna födelsedagar”. Kan vi krympa avstånden mellan generationerna, så kommer fördomarna att minska och åldern bli allt mindre styrande. Det är ett mål.

“Välj din ålder – En bok för alla jämna och ojämna födelsedagar” ges ut av bokförlaget Langenskiöld.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS